Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Na Strojnícku fakultu STU majú stredoškolákov pritiahnuť aj formuly

Z dňa otvorených dverí Strojníckej fakulty STU v Bratislave 16. februára 2012 a prehliadka laboratórií s prezentáciou firiem ponúkajúcich možnosti uplatnenia absolventom stredných a vysokých škôl. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Dekan fakulty Ľubomír Šooš tvrdí, že keby mala fakulta aj trojnásobok absolventov niektorých študijných programov, vedela by ich uplatniť na trhu.

Bratislava 20. októbra (TASR) - V priestoroch Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave predstavili dve unikátne formuly.

Vyrobili ich sami študenti. Pripravili konštrukčný návrh, zohnali peniaze a kapoty ručne obrúsili. Po tom, čo sa s nimi zúčastnili pretekov v zahraničí, budú od pondelka (22.10.) putovať aj po slovenských stredných školách. Na fakultu tak majú prilákať maturantov.

"Základnou myšlienkou podujatia je popularizácia technického vzdelania medzi mladými ľuďmi. Na Slovensku je veľmi veľa študijných programov a študenti napokon predávajú kozmetiku alebo robia babysitting v zahraničí. My ale potrebujeme technikov," povedal pre TASR dekan fakulty Ľubomír Šooš. Tvrdí, že ani nie 15 percent zo všetkých vysokoškolákov je technikov a keby mala fakulta aj trojnásobok absolventov niektorých študijných programov, vedela by ich uplatniť na trhu. "Dnes má naša fakulta menšiu nezamestnanosť ako sú tri percentá, čo je úplne najnižšia na Slovensku," dodal.

Robert Redhammer
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Projekt chce takto už po druhýkrát pripomenúť, že takéto štúdium nie je len o tom, že strojár musí stáť za rysovacou doskou. Tím študentov AM Team tak za rok vyrobil popri svojom štúdiu aj formulu na spaľovací pohon, Green Team zase elektrickú. Od pondelka s nimi študenti vyrazia do slovenských miest za stredoškolákmi. "Chceme ukázať, čo sa tu deje a čím žijú naši študenti," dodal rektor STU Robert Redhammer.

V pondelok formuly odcestujú do Nitry, v utorok sa ocitnú v Banskej Štiavnici, v stredu zavítajú do Prešova, vo štvrtok do Martina a jazdu zakončia v Novej Dubnici. "Tých, ktorých zaujme nejaká konkrétna vec, sú potom nadchnutí a dosahujú najlepšie výsledky. O takých máme záujem," dodal rektor.

Skonštruovanie formuly
Študentom skonštruovanie formuly trvalo rok. Robili ju v zmysle súťaže Formula SAE. V lete so spaľovacou formulou súťažili na ringu v Rakúsku, s elektrickou zase v Španielsku. "Približne 4000 univerzít na svete je zameraných na technické vzdelanie, avšak asi 480 je schopných zúčastniť sa tejto súťaže a my sa pohybujeme niekde v druhej stovke," poznamenal pre TASR technický vedúci jedného z tímov Vladimír Chmelko. Zostrojiť formulu je vždy jednoročná práca, už teraz študenti pracujú na novom monoposte, ktorý bude musieť byť hotový v máji.
Stredoškolákov počas budúceho týždňa čaká okrem formúl aj prezentácia fakulty so študijnými programami, študenti odjazdia spanilú jazdu a bude sa aj súťažiť. Otestujú sa jednak vedomosti študentov o fyzike či matematike, ale aj ich zručnosť. "Dostanú súčiastky, ktoré budú musieť poskladať v nejakom časovom limite, budú súťažiť s malými formulami či jazdiť na bicykli, ktorý je v podstate neovládateľný," priblížil dekan.

Minulý rok akciu zorganizovala škola po prvýkrát, do jedného spádového miesta vtedy podľa slov dekana prišli tri aj štyri stredné školy. Tento rok akcia pokračuje v iných mestách a do každého z nich sa prihlásilo minimálne osem a maximálne dvanásť stredných škôl. "Vlani sme v posledný deň mali asi 200 študentov, teraz očakávame 500 až 600 študentov," dodal dekan Šooš.