Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Na Záhorí vyčíňala silná búrka, strhávala strechy

Foto: TASR

Spúšť po búrke pomáhajú odpratávať dobrovoľní hasiči a občania.

Bratislava/Sekule 22. augusta (TASR) - Na Záhorí napáchala veľké škody krátka, no silná búrka. V obci Sekule a Moravský Svätý Ján strhávala strechy, spadnuté stromy takisto zablokovali železničnú trať i diaľnicu D2. Informuje o tom portál záhorí.sk

Búrka sa začala po 17. hodine a za päť minút urobila podľa správ portálu obrovské škody. V Sekuliach napríklad strhla aj novú strechu na základnej škole.

Spúšť po búrke pomáhajú v oboch obciach odpratávať dobrovoľní hasiči a občania. Na miesta dorazili hneď aj starostovia obcí a začali koordinovať práce.



Strhnutá strecha poranila mladú ženu

Po popoludňajšej silnej búrke v Moravskom Svätom Jáne zostali asi dve tretiny obce bez elektrickej energie a na jednom rodinnom dome odnieslo strechu.

Vietor narobil v obci aj ďalšie, menšie škody, avšak podľa slov starostu Antona Emricha najdôležitejšie bolo poradiť si s elektrinou a pomôcť Leskovkovcom.

"Hneď po smršti sme sa stretli a začali rodine pomáhať s odstraňovaním zostatku strechy. Plech, ktorý z nej zobral vietor, poranil jednu z dcér domácej panej a musela ju odviezť záchranka do nemocnice," dodal starosta. Vyzdvihol ochotu dobrovoľníkov a susedov, ktorých prišlo pomôcť postihnutej rodine okolo šesťdesiat. Tak sa podarilo dom zakryť a zabezpečiť pred prípadným ďalším dažďom.

Pri dome sa zlomil aj betónový stĺp elektrického vedenia, energetici podľa starostu prisľúbili, že časť odpojených domácností budú vedieť pravdepodobne pripojiť ešte dnes.

"Všetky škody budeme sumarizovať pravdepodobne aj vo štvrtok," dodal Emrich pre TASR.

Časť školskej strechy odletela do poľa, učiť sa v škole bude

Ešte dnes v noci sa pokúsia v Sekuliach upratať čo najviac zo škody, ktorú popoludňajšia veterná smršť spôsobila na piatich rodinných domoch. Podľa slov starostky Pavly Maxianovej postupne z miesta odvážajú naplnené kontajnery a domy zakrývajú. Pre ich obyvateľov nebolo potrebné hľadať náhradné bývanie. Pri búrke sa nikto nezranil.

Vietor odniesol aj časť strechy z nedávno rekonštruovanej budovy miestnej základnej školy. "Letela asi sto či dvesto metrov do poľa, celkovo to bol strašný pohľad," povedala Maxianová pre TASR. Sekule pred dvoma rokmi investovali do opravy školy 200.000 eur. Starostka už kontaktovala poisťovňu i firmu, ktorá objekt predtým renovovala. Dostala prísľub urýchlenej pomoci. Začatie nového školského roka podľa nej nie je ohrozené, keďže aj počas rekonštrukcie sa na streche pracovalo. "Škody budeme sumarizovať neskôr," dodala starostka Maxianová.