Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Náklady Talianska na obsluhu dlhu vzrástli

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ministerstvo financií v Ríme získalo dnes 8 miliárd eur z predaja ročných dlhopisov. Priemerný výnos z nich vzrástol na 1,94 % z 1,69 % pri predchádzajúcej aukcii 12. septembra.

Rím 10. októbra (TASR) - Náklady Talianska na obsluhu dlhu počas dnešnej aukcie vzrástli. Rím predal obligácie za 11 miliárd eur, ale s vyšším priemerným výnosom.

To signalizuje, že investorov už opúšťa optimizmus, ktorý vyvolalo rozhodnutie Európskej centrálnej banky, že bude nakupovať dlhopisy štátov eurozóny na sekundárnych trhoch, ak o to oficiálne požiadajú.

Ministerstvo financií v Ríme získalo dnes 8 miliárd eur z predaja ročných dlhopisov. Priemerný výnos z nich vzrástol na 1,94 % z 1,69 % pri predchádzajúcej aukcii 12. septembra. Ale aj záujem investorov o obligácie stúpol a 1,77-násobne prekročil ponuku, zatiaľ čo minulý mesiac bol 1,65-násobne vyšší ako ponuka.

Okrem toho Taliansko predalo dnes za 3 miliardy eur pokladničné poukážky splatné o tri mesiace s priemerným výnosom 0,765 %, čo predstavuje nárast v porovnaní s 0,7-% výnosom pri septembrovej aukcii. Dopyt po poukážkach sa tiež zvýšil na 2,79-násobok ponuky z 2,25-násobku minulý mesiac.