Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Návšteva Slovenskej technickej univerzity

Žiaci ZŠ s MŠ Juraja Fándlyho zo Serede na návšteve laboratórií Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave Foto: Veronika Moncoľová/TASR

Keďže tento rok sme sa prvýkrát stretli s novými predmetmi ako sú fyzika a chémia , rozhodli sme sa s nimi trochu bližšie oboznámi

Sereď 10. októbra (TASR) - Dňa 21.septembra sa naša trieda 6.A a tiež 6.D vybrali na zaujímavú exkurziu. Po hodine cestovania autobusom sme konečne dorazili do Bratislavy na prehliadku Slovenskej Technickej Univerzity (STU) - Fakulty chemickej a potravinárskej technológie.



STU je univerzitná vysoká škola, ktorá sa člení na viacero fakúlt. Na začiatok sme si pozreli krátky film , ktorý nám rozprával o bunke a o jej vlastnostiach. Po dopozeraní filmu sme sa rozdelili do troch skupín a išli sme si prezrieť rôzne laboratória. V prvom laboratóriu sme videli, ako a akou technikou sa pracuje s DNA . V druhom laboratóriu nám jeden pán ukazoval veľmi zaujímavý pokus s názvom sopka, kedy sa oranžový prášok premenil na tmavozelený a výrazne sa zmenila hustota. V jednom laboratóriu nám na pamiatku rozdali aj skúmavky. Pre nás žiakov bolo asi najzaujímavejšie si vyskúšať, ako sme si na malý filtračný papier nakreslili pár farebných bodiek s fixkami a tie následne namočili do vody so soľou. Pri tomto pokuse sme mohli vidieť, ako sa nám farebné bodky pomaly ťahajú do hora. Tiež nás zaujal prístroj, ktorým sa čistia veci od rôznych chemikálií a podobne. Samozrejme ani v jednom laboratóriu nechýbali najhlavnejšie chemické pomôcky ako sú skúmavky, varné banky, pipety, odmerné valce a ďalšie iné.
Nakoniec sme sa rozlúčili a tiež poďakovali za túto návštevu. Po tejto namáhavej prehliadke sme išli do deťom obľúbeného McDonaldu , kde sme sa mohli po dlhom čase najesť . V pláne sme mali ísť na výstavku v Bibiane, no to sme už nestihli. Táto exkurzia sa nám veľmi páčila dúfame, že sa ju našim pani učiteľkám podarí zorganizovať aj nabudúce. 

Veronika Moncoľová, 11 rokov, Základná škola Juraja Fándlyho, Sereď