Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Bezpečnostná situácia v Iraku dovoľuje návrat utečencov späť do vlasti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Po tom, ako militanti z IS v roku 2014 obsadili veľkú časť Iraku, ušlo do Nemecka podľa dostupných údajov viac ako 245.000 Iračanov.

Bagdad 18. decembra (TASR) - Bezpečnostná situácia v Iraku vytvára rok po porážke Islamského štátu (IS) dobré predpoklady pre návrat irackých utečencov v Nemecku späť do vlasti. Uviedol to v utorok počas návštevy Bagdadu nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. Informovala o tom agentúra DPA.

"Môžeme konštatovať, že bezpečnostná situácia sa tu jednoznačne zlepšila," uviedol Maas počas návštevy irackého hlavného mesta a dodal, že sa to netýka len Bagdadu, ale aj "iných častí krajiny".

Napriek tomu, že iracká vláda bude musieť po bojoch s IS intenzívne pracovať na obnove krajiny, ľudia majú podľa Maasa nielen perspektívu v krajine žiť, ale "sa aj vrátiť" do svojich domovov.

Po tom, ako militanti z IS v roku 2014 obsadili veľkú časť Iraku, ušlo do Nemecka podľa dostupných údajov viac ako 245.000 Iračanov. IS bol z Iraku vytlačený v roku 2017, pričom v krajine prežíva už iba v podobe teroristických buniek.