Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Novozvolený egyptský prezident začal rozhovory o novej vláde

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Egyptský prezident Muhammad Mursí vyhral prvé slobodné voľby v Egypte po tesnom súboji s Mubarakovým posledným premiérom Ahmadom Šafíkom.

Káhira 25. júna (TASR) - Novozvolený egyptský prezident Muhammad Mursí prevzal dnes kanceláriu, ktorá kedysi patrila zosadenému prezidentovi Husnímu Mubarakovi, a začal konzultácie o vytvorení svojho tímu a novej vlády. Informoval o tom jeho spolupracovník.

Hovorca Mursího volebného tímu Jásir Alí uviedol, že 60-ročný politik dorazil do prezidentskej kancelárie na oficiálne stretnutia a konzultácie. Mursího v nedeľu vyhlásili za víťaza prvých slobodných prezidentských volieb v krajine po tesnom súboji s Mubarakovým posledným premiérom Ahmadom Šafíkom.

Alí zároveň vyjadril očakávanie, že súčasná armádou podporovaná vláda by mohla zotrvať v úlohe dočasného kabinetu. Vytvorenie novej si totiž vyžiada určitý čas.

Mursí, kandidát Moslimského bratstva, prisľúbil koaličnú vládu, ktorá bude zahŕňať aj kresťanov, ženy či mladých ľudí, čím sa snažil upokojiť obavy liberálnych a ľavicových Egypťanov pred oslabením demokracie a ľudských práv za vlády islamistov.

Konzervatívne Moslimské bratstvo, ktoré bolo za Mubaraka zakázané, oznámilo, že po Mursího zvolení sa jeho členstvo v organizácii skončilo. Rovnako to platí pre vzťah novozvoleného prezidenta k Strane slobody a spravodlivosti (FJP), ktorú založilo bratstvo.

"Splnili sme tým prísľub, že v prípade víťazstva sa nášho kandidáta vzdáme," citovali dnes egyptské médiá generálneho tajomníka Moslimského bratstva Mahmúda Husajna. Mursí sa už v nedeľu oficiálne vzdal predsedníctva v strane.