Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Nový splnomocnenec OSN pre Sýriu sa ujme funkcie 7. januára

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pedersen pôsobil naposledy ako veľvyslanec Nórska v Číne. Predtým bol veľvyslancom svojej krajiny pri OSN.

Ženeva 18. decembra (TASR) - Nový splnomocnenec OSN pre Sýriu, dlhoročný nórsky diplomat Geir Pedersen, sa ujme funkcie 7. januára 2019 na ceremónii v Ženeve. Oznámil to v utorok dosluhujúci osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura.

Urobil tak v Ženeve po schôdzke s ministrami zahraničných vecí Ruska, Turecka a Iránu, ktorých krajiny sú hlavnými hráčmi v sýrskom konflikte. Mistura zdôraznil, že nemá v úmysle dať svojmu nástupcovi odporúčania a že už neposkytne ďalšie vyhlásenia, informovala agentúra TASS.

Pedersen pôsobil naposledy ako veľvyslanec Nórska v Číne. Predtým bol veľvyslancom svojej krajiny pri OSN. Agentúra DPA v tejto súvislosti informovala, že ministri zahraničných vecí Ruska, Turecka a Iránu po schôdzke s De Misturom oznámili plán usporiadať začiatkom roka 2019 rozhovory medzi znepriatelenými stranami v Sýrii.

Plánované vnútrosýrske rozhovory majú za cieľ reformu ústavy prostredníctvom výboru zloženého zo zástupcov vlády, opozície a občianskej spoločnosti.

Reforma "povedie k spusteniu životaschopného a trvalého politického procesu vedeného Sýriou a podporovaného OSN", ktorý má nastoliť mier v krajine, uviedli v spoločnom vyhlásení ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a jeho kolegovia z Turecka a Iránu - Mevlüt Čavušoglu a Mohammad Džavád Zaríf.

De Mistura k zriadeniu výboru určeného na vypracovanie novej sýrskej ústavy poznamenal, že stále existujú otvorené otázky o tom, kto mu bude predsedať, o spôsobe organizácie navrhovania ústavy a o spôsobe hlasovania.

Dohoda na zriadení výboru padla v januári tohto roka na schôdzke v Rusku. Výbor bude poverený vyjednávaním o novej povojnovej ústave, ktorá by otvorila cestu k voľbám. Zatiaľ čo sýrska opozícia presadzuje úplne novú ústavu, sýrska vláda trvá na tom, že bude diskutovať len o úprave existujúcej.

V októbri Damask odmietol zoznam členov výboru, ktorý predstavil De Mistura a na ktorom figurovalo 50 zástupcov občianskej spoločnosti a technických expertov.

De Mistura v októbri nečakane oznámil, že svoj post opustí koncom novembra, a to z "čisto osobných" dôvodov. Dovtedy sa však podľa vlastných slov bude intenzívne snažiť o dosiahnutie dohody, na základe ktorej by bol vymenovaný výbor pre prípravu novej ústavy Sýrie.