Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Novým šéfom ministrov financií Euroskupiny má byť J. Dijsselbloem

Jeroen Dijsselbloem Foto: TASR/AP Photo

Dijsselbloem, ktorý je holandským ministrom financií iba krátky čas, zapôsobil konštruktívnosťou myslenia, priamosťou a znalosťou jazykov.

Haag 15. decembra (TASR) - Holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem je ochotný stať sa šéfom ministrov financií eurozóny a nahradiť vo funkcii Jeana-Clauda Junckera. S odvolaním sa na ministrov úrad v Haagu informuje o tom agentúra Reuters. Oficiálne sa orgán nazýva Rada Európskej únie pre ekonomické a finančné záležitosti (ECOFIN).

Minister sa osobne vyhýba odpovedi na otázku, či by prevzal funkciu, ale potvrdil, že sa jeho meno nachádza medzi početnými kandidátmi na ňu. Novinárom povedal, že sa k téme vyjadrí, keď dostane oficiálnu ponuku.

Niekoľko diplomatov potvrdilo, že o Dijsselbloemovi sa diskutovalo na summite EÚ v Bruseli vo štvrtok a v piatok (13. a 14.12.). Údajne získal významnú podporu. Lídri spoločenstva však tému uzavreli s tým, že o návrhu majú rozhodnúť v januári najprv ministri financií eurozóny.

Dijsselbloem, ktorý je holandským ministrom financií iba krátky čas, zapôsobil konštruktívnosťou myslenia, priamosťou a znalosťou jazykov. Reuters sa odvoláva na nemenovaného ministra financií, ktorý vyzdvihol, že Holanďan hovorí plynulo po anglicky.