Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

O kandidátoch do Správnej rady ÚPN chce Smer-SD najprv rokovať v klube

Foto: TASR/František Ivan

Navrhnúť svojich kandidátov napríklad plánuje šéfka klubu sociálnych demokratov Jana Laššáková.

Bratislava 15. augusta (TASR) - O nových nominantoch vládnej strany do Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) by mal rozhodnúť celý poslanecký klub Smeru-SD. Navrhnúť svojich kandidátov napríklad plánuje šéfka klubu sociálnych demokratov Jana Laššáková. Andrej Kolesík, ktorý naposledy so svojimi kandidátmi dvakrát v tajnej voľbe neuspel, sa ešte nerozhodol, či ponúkne spolustranníkom aj ďalšie mená.

"Ide o ľudí, ktorí sú historikmi a je im táto oblasť blízka," povedala dnes o svojich nominantoch Laššáková. Ich mená však nechce špecifikovať skôr, ako ich oznámi spolustranníkom na rokovaní klubu.

Predložiť na rokovanie klubu svojich nominantov však môže podľa nej každý poslanec, ktorý pozná odborného kandidáta vhodného na tento post. "Viem, že niektorí ďalší poslanci majú záujem dať nominácie. Možno si týchto kandidátov pozveme aj na pohovor, aby sme vybrali ľudí, ktorí budú zvoliteľní a nespochybniteľní," doplnila.

Naposledy kandidátov do Správnej rady ÚPN nominoval za Smer-SD len poslanec Andrej Kolesík. Roman Lebeda a Ján Hrubý, ktorých presadzoval, však neuspeli ani v jednej z dvoch tajných volieb. Po spochybňovaní mladých kandidátov opozíciou im totiž hlas nedali ani všetci poslanci Smeru-SD.

Kolesík dnes ešte nevedel povedať, či po tomto neúspechu sa opäť pokúsi presadiť nových kandidátov. "Budem o tom hovoriť s pani predsedníčkou klubu, zatiaľ sme sa však ešte nestretli. Je to otvorené," uviedol. Hoci Kolesík zdôrazňuje, že predchádzajúce rozhodnutie svojich kolegov z klubu rešpektuje, už minulý týždeň priznal aj sklamanie z výsledku hlasovania.

Neúspech Kolesíkových kandidátov, ako aj jeho nepravdivé vyjadrenie pre denník SME, otvorili aj otázku jeho zotrvania na čele Mladých sociálnych demokratov (MSD). Podľa jeho slov však ide iba o postoj časti Predsedníctva MSD. "To bol návrh iba jednej kolegyne, slečny Neveďalovej, ku ktorej sa z úplne iných dôvodov pridal aj kolega Martvoň, ale nie je to názor celého vedenia," tvrdí predseda MSD Kolesík.