Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

O slovenskú vodku majú záujem v Číne, už tam vypravili prvý kontajner

Vodka Alternative Foto: instoreslovakia.sk

Liehovar Nestville Distillery bol založený v roku 2001 a je pokračovateľ dlhoročnej histórie a tradície výroby liehu na Slovensku.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Prvý kontajner, ktorého súčasťou je aj 1000 fliaš slovenskej vodky, vypravili do Číny tento víkend pracovníci liehovaru Nestville Distillery z východoslovenskej obce Hniezdne. Tým, ako povedal pre TASR jeho generálny riaditeľ Jaromír Dubay, sa začína nový dlhodobý kontrakt s čínskym partnerom.

Podľa jeho slov zaujali vodkou Alternative na najväčšej medzinárodnej súťaži CHINA WINE & SPIRITS AWARDS 2012 v Hongkongu. Aj keď účasť nebola súťažná, predstavenie nápoja sa stretlo so záujmom účastníkov a tak prišli aj prvé kontrakty na vývoz práve do tejto krajiny a pripravuje sa export aj do Českej republiky, Maďarska, Poľska a Nemecka.

Tradície výroby a pitia vodky majú v regióne strednej a východnej Európy hlboké korene a pretrvávajú už viac ako 500 rokov. Napriek tomu, že o pôvod tohto nápoja sa sporia Rusko a Poľsko, úspechy na poli jej výroby v celosvetovom meradle patria práve Slovensku.

Liehovar Nestville Distillery bol založený v roku 2001 a nachádza sa v obci Hniezdne pri meste Stará Ľubovňa. Je pokračovateľ dlhoročnej histórie a tradície výroby liehu na Slovensku. Ide o jeden z najväčších liehovarov na Slovensku aj najmodernejších liehovarov v Európe vôbec, ktorý spĺňa najvyššie európske normy kvality. Liehovar produkuje etanol na potravinárske aj priemyselné účely.

Liehovar v súčasnosti zamestnáva okolo 60 zamestnancov. Reálna denná produkcia liehovaru dosahuje 35 500 litrov. V závode je možná aj výroba bezvodého liehu prostredníctvom molekulových sít v objeme 15 tisíc l za deň. Okrem vlastných výrobkov Nestville Distillery dodáva lieh aj pre ďalších výrobcov na Slovensku a v zahraničí, pričom až 70 % liehu je určených na export.