Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Obama a Panetta odsúdili zastrelenie civilistov v Afganistane

Foto: TASR/AP

"Odsudzujem takéto násilie a som šokovaný a smutný, že sa na ňom mal podieľať príslušník amerických ozbrojených síl," uviedol Panetta vo vyhlásení po telefonáte s Karzajom.

Washington 11. marca (TASR) - Americký minister obrany Leon Panetta dnes odsúdil zastrelenie 16 afganských civilistov americkým vojakom vyjadril sústrasť afganskému prezidentovi Hamídovi Karzajovi.

"Odsudzujem takéto násilie a som šokovaný a smutný, že sa na ňom mal podieľať príslušník amerických ozbrojených síl, ktorý konal jasne na vlastnú päsť," uviedol Panetta vo vyhlásení po telefonáte s Karzajom.

Šéf Pentagónu dodal, že už sa začalo vyšetrovanie udalosti a podozrivý je zadržaný. "Prezidenta Karzaja som ubezpečil, že zodpovedných postavíme pred spravodlivosť," dodal Panetta.

Prezident Barack Obama v reakcii na zabitie Afgancov vyhlásil, že je "veľmi smutný".

"Tento incident je tragický a šokujúci a nereprezentuje výnimočný charakter našich vojakov a rešpekt, ktorý Spojené štáty majú k obyvateľom Afganistanu," uviedol Obama vo vyhlásení. Zároveň sľúbil rýchle vyšetrenie udalosti a potrestanie zodpovedných.

K tragédii došlo na juhu Afganistanu, kde vojak v amoku uprostred noci vtrhol do domov v dedinách neďaleko svojej vojenskej základe a zabíjal civilistov. Medzi 16 obeťami je deväť detí a tri ženy.

Incident môže zvýšiť napätie v americko-afganských vzťahoch a vyvolať odvetné útoky a násilnosti.