Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Obama a Romney sa obviňujú z obmedzovania programu Medicare

Zdravotnícky program Medicare je v ohrození. Foto: TASR/Ján Siman

Otázka zdravotníckej starostlivosti je mimoriadne citlivá najmä pre starších občanov, ktorí môžu byť kľúčoví v prezidentských voľbách.

Washington 15. augusta (TASR) - Americký prezident Barack Obama a jeho republikánsky vyzývateľ Mitt Romney sa navzájom obvinili z ohrozovania poskytovania zdravotníckej starostlivosti starším ľuďom, uviedla dnes tlačová agentúra AP.

Problematika zdravotníctva sa dostala do popredia po tom, ako Romneyho kandidát na viceprezidenta Paul Ryan sľúbil zásadné zmeny v programe zdravotníckej starostlivosti Medicare, financovanom vládou. Medicare využívajú desiatky miliónov starších Američanov.

Romney počas kampane a v televíznej volebnej reklame obvinil Obamu, že finančne obmedzil Medicare, aby sa "zaplatilo za Obamacare", ako republikáni často nazývajú prezidentovu zdravotnícku reformu. Obvinenie vyvolalo okamžitú reakciu Obamovej kampane s tým, že bolo "nečestné a pokrytecké".

Program Medicare bol v USA vždy citlivou politickou otázkou, pretože starší ľudia patria ku skupinám občanov, ktorí sa s najväčšou pravdepodobnosťou na voľbách zúčastnia. Starší voliči budú mimoriadne dôležití v novembrových prezidentských voľbách, ktoré majú podľa očakávania patriť k najtesnejším v dejinách USA.

Obvinenia Obamovho vyzývateľa boli silným protiútokom voči tvrdeniam demokratov, že Romney a Ryan budú zásadne meniť Medicare. Ryan, ktorý je kongresmanom z Wisconsinu, už raz vyvolal pobúrenie návrhom na privatizáciu vládneho programu pre starších ľudí.

Potom sa však vzdal tejto myšlienky a navrhol plán, ktorý by budúcim dôchodcom poskytoval fixné finančné príspevky, za ktoré by si mohli kúpiť súkromné zdravotné poistenie, alebo si vybrať vládny program.

Romney dúfa, že svojimi tvrdeniami prekoná nevýhodu republikánov v otázke Medicare, keď povie voličom, že šéf Bieleho domu obmedzil výdavky na program Medicare - u ľudí veľmi populárny - a dal peniaze na kontroverzný program, mieni AP.

Na volebnom podujatí v Ohiu obvinil Romney amerického prezidenta, že vzal 716 miliárd dolárov (takmer 581 miliárd eur) z fondu programu Medicare. Dodal, že šéf Bieleho domu ich použil pre "program Obamacare", ktorý je riskantnou a neoverenou federálnou reformou zdravotníctva.

V reakcii na Romneyho slová Obamova hovorkyňa Lis Smithová povedala, že prezidentova zdravotnícka reforma neobmedzila žiadne výhody, garantované programom Medicare. "Pravdou je, že Romneyho-Ryanov rozpočet by, ako vieme, ukončil (program) Medicare," dodala Smithová.