Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Zvolenská Slatina slávila prvú zmienku z roku 1263, bol to však omyl

Zvolenská Slatina, ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Poliak

Zmienka sa totiž týkala rieky, nie obce.

Zvolenská Slatina 15. decembra (TASR) - Obec Zvolenská Slatina patrí vôbec k najstarším na Slovensku. Aj keď za relevantný údaj o prvej písomnej zmienke sa dlhé stáročia pokladal rok 1263, až posledné roky dali za pravdu mladším historikom, ktorí prvý údaj o obci našli až v roku 1332. Podrobným skúmaním sa totiž prišlo na to, že zmienka o takmer sedem desaťročí staršia je o rieke Slatine.

"Skutočnosť je ale taká, že osada na rieke zrejme stála už aj v polovici 13. storočia a zrejme ešte skôr," hovorí znalkyňa miestnej histórie a dlhoročná kultúrna pracovníčka obce Zuzana Pavlíková.

Rok pôvodnej prvej zmienky 1263 dominuje aj starému obecnému erbu, ktorý visí v jednej z kancelárií obecného úradu. Napríklad ešte v roku 1993 sa v dedine oslavovalo okrúhle 730. výročie prvej písomnej zmienky. Po roku 2000 sa ale od týchto osláv upustilo.

Nejasný letopočet bol aj jedným z dôvodov, prečo doteraz nevyšla monografia obce. "Podklady sú však už roky na svete a knižku by sme mohli v dohľadnom čase vydať," pripomenula Pavlíková.

Súčasný názov má obec od roku 1927

Prvý názov obce bol SANCTA CRUX DE SOLIO (Svätý kríž pri Zvolene). Ďalšie pomenovania, ktoré sa objavujú v archívnych materiáloch, sú Zalatna, Zalatna Zolienzis, Veľká Slatina. Súčasný názov nesie obec od roku 1927. Do tohto roku bola aj sídlom veľkoslatinského okresu.

Najstaršie pamiatky o osídlení obce sú z mladšej doby bronzovej. Obec vznikla na staršom slovanskom osídlení – ľudu lužickej kultúry, o čom svedčia archeologické nálezy. V 14. storočí bola už strediskom cirkevného života. Slatinský chotár bol veľmi rozsiahly. Na jeho území vznikol hrad Vígľaš, preto bola Slatina prirodzeným centrom Vígľašského panstva. Od začiatku 15. storočia sa Slatina spomína v listinách aj ako mestečko a jej obyvatelia ako mešťania. Od kráľov požívala rôzne výsady a práva, ale aj povinnosti. V 17. storočí bola časť slatinského chotára odňatá pre založenie novej osady Detva.

Dedina má aj zaujímavú stredovekú históriu. Najstaršou obývanou časťou obce je Rajčuľa, kde stál pôvodne kláštor, ktorý bol spolu s kostolom obkolesený hradbami. V okolí hradieb bol aj rybník.

Originálne názvy obcí

Aj ďalšie časti obce nesú originálne názvy. V Sebechove žili zaslúžilí občania, ktorí dostávali výhody na chov dobytka pre seba. Prefektuška bolo sídlo prefekta.

Krvavník bolo zase miesto v južnej časti obce, kde v roku 1575 Slatinčania prepadli Turkov a oslobodili zajatcov. V spomienkach sa uvádza, že tam tiekla krv potokom.

Kráľová je časť, kde sa zastavoval pri studničke kráľ Matej, aby sa napil vody. V časti Šibenice skončilo za nadvlády Turkov veľa miestnych obyvateľov na šibenici.

Dejiny obce sú ale bohaté aj na mnohé výnimočné udalosti. Napríklad v roku 1918 sa vo Zvolenskej Slatine na svojej ceste zastavil prezident USA W. Wilson. Krátko po vzniku prvej ČSR v roku 1921 tam bol prezident T. G. Masaryk a hneď po skončení druhej svetovej vojny i prezident E. Beneš.