Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Obec Lenartov je známa nálezom meteoritu zo začiatku 18. storočia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Lenartov preslávil i jej rodák Andrej Kaputa, ktorý pôsobil ako misionár na Papue-Novej Guinei.

Lenartov 14. decembra (TASR) – Obec Lenartov v okrese Bardejov je známa meteoritom, ktorý v lese smerom na obec Obručné v roku 1814 našiel miestny pastier. Originál je uchovaný v budapeštianskom múzeu, v zasadačke obecného úradu majú však jeho maketu.

Ako pre TASR uviedla starostka obce Jana Bľandová, pastier sa hlboko v lese snažil nájsť vodu, napiť sa a napojiť o svoje zvieratá. "Keď mu palica cinkla o kov, zbystril pozornosť, odhrabal lístie a objavil strieborný kov. Myslel si, že je to železo. Meteorit bol veľmi ťažký, vážil cez sto kilogramov, zobral si preto ľudí na pomoc, priviezol ho do dediny a chcel ho využiť na rýle a motyky. Tešil sa, že zbohatne, len, bohužiaľ, 'železo' sa mu nedalo spracovať. Hovorím v úvodzovkách 'železo', pretože oni v tej dobe ešte nevedeli, že je to meteorit," priblížila Bľandová.

Neskôr sa meteorit s váhou 108 kilogramov dostal do Viedne, kde ho skúmali vysokoškolskí profesori a napokon skončil v budapeštianskom múzeu. V zasadačke obecného úradu si môžu návštevníci pozrieť, ako vyzerá v skutočnosti.

Lenartov preslávil i jej rodák Andrej Kaputa, ktorý pôsobil ako misionár na Papue-Novej Guinei. Prijal meno Tiburtius a podľa kronikárky obce Lenartov Márie Frandoferovej učil tamojších domorodcov pestovať kokosové orechy a kávu.

Od svojho odchodu zo Slovenska v roku 1948 navštívil rodnú obec iba dva razy, a to vždy len na niekoľko dní. Posledné roky života strávil na odpočinku v Alexis-Hafene. Zomrel 2. mája 1988 vo veku 82 rokov a je tam i pochovaný.