Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Slovensko možno nestihne vyčerpať alokované prostriedky z eurofondov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Od apríla vznikne inštitút zásobníka projektov pre eurofondy, ktorý zníži čas potrebný na schvaľovanie predložených projektov riadiacim orgánom.

Bratislava 15. marca (TASR) - Slovensko vzhľadom na blížiaci sa koniec programového obdobia 2007 až 2013 čelí reálnemu riziku nevyčerpania alokovaných finančných prostriedkov z fondov Európskej únie.

Z tohto dôvodu by SR mohla prísť o značný objem finančných prostriedkov s negatívnym dosahom na všetky odvetvia národného hospodárstva.

Pre zabránenie možného nevyčerpania sa má od apríla tohto roka vytvoriť inštitút tzv. zásobníka projektov. Ten by mal zásadným spôsobom znížiť čas potrebný na schvaľovanie predložených projektov riadiacim orgánom a zároveň znížiť administratívnu náročnosť spojenú s ich prípravou. Zmenu prináša prezidentom SR Ivanom Gašparovičom podpísaná novela zákona o pomoci a podpore poskytovanej z fondov EÚ.

Podľa zmenenej legislatívy sa má tiež rozšíriť okruh subjektov, ktoré sú oprávnené implementovať operačné programy prostredníctvom veľkých projektov. Ide o projekty, u ktorých sa objem finančných prostriedkov pohybuje rádovo v desiatkach miliónov eur. Opatrenie má priniesť reálne zvýšenie absorpčnej kapacity SR a odvrátenie rizika spojeného s nevyčerpaním eurofondov.