Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

OECD nabáda ECB, aby viac podporovala rast ekonomiky eurozóny

Foto: TASR/AP

V súvislosti s rekordnou nezamestnanosťou v Európe šéf OECD žiada, aby sa pri riešení problému viac angažovali vlády.

Berlín 27. mája (TASR) - Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) podporuje voľnejšiu peňažnú politiku mnohých centrálnych bánk a k rovnakému kroku nabáda aj Európsku centrálnu banku (ECB). DPA to cituje z vyjadrenia generálneho tajomníka organizácie Josého Ángela Gurríu pre dnešné vydanie berlínskeho denníka Tagesspiegel, že ak sa hospodárska situácia v Európe nezlepší, "aj ECB musí byť pripravená na aktívnejšiu rolu".

OECD vystríha pred tým, aby sa z veľmi agresívnej peňažnej politiky početných centrálnych bánk robil strašiak. "USA, Veľká Británia alebo Japonsko siahajú po všetkých prostriedkoch, ktoré sú k dispozícii, aby sa prepracovali k hospodárskemu rastu. Určitý úžitok bude mať z úsilia každý," povedal Gurría. Dodal, že "ak tieto krajiny dosiahnu obrat, budú si objednávať tovary po celom svete, potom sa krivka konjunktúry znovu začne dvíhať".

V súvislosti s rekordnou nezamestnanosťou v Európe šéf OECD žiada, aby sa pri riešení problému viac angažovali vlády. Paradoxom je, že na jednej strane chýbajú kvalifikovaní pracovníci a na druhej strane stúpa počet dlhodobo nezamestnaných. Gurría poznamenal, že "to poukazuje na obrovské problémy vzdelávacieho systému".

V prechodnom období treba, aby sa objavili iniciatívy zamerané na tvorbu pracovných miest a získavanie kvalifikácie nezamestnaných; aby sa ponuka a dopyt po odborníkoch dostali do súladu. Mnohé krajiny zápasiace s krízou sa podľa Gurríu môžu poučiť od Nemecka - ako si počínajú zamestnávatelia a odbory pri vzdelávaní, pri celoživotnom zvyšovaní si vedomostí zamestnancov. "Tu sú Nemci ozaj veľmi dobrí," dodal Gurría.