Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Osem mŕtvych a 80 zranených si vyžiadal výbuch bomby v Bejrúte

Foto: TASR/AP

K útoku došlo v čase zvýšeného napätia v nábožensky rozdelenom Libanone.

Bejrút 19. októbra (TASR) - Najmenej osem mŕtvych a 78 zranených si vyžiadal silný výbuch bomby v centre libanonskej metropoly Bejrút. Oznámila to libanonská štátna tlačová agentúra NNA.

Mohutná nálož umiestnená v zaparkovanom aute vybuchla v prevažne kresťanskej štvrti Ašafríja na ulici, kde má sídlo kresťanská Falangistická strana (Katáib) stupujúca proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Líder Falangistickej strany Sámí Džemájel útok odsúdil a vyzval úrady na rýchle vypátranie vinníkov: "Nech štát ochraňuje svojich občanov. Nebudeme tolerovať v tejto záležitosti žiadne otáľanie."

Bomba explodovala v čase popoludňajšej dopravnej špičky, keď sa mnohí rodičia vracali domov s deťmi so školy. Zničených bolo viacero áut a predná časť niekoľkoposchodovej budovy. Polícia uzavrela celé okolie výbuchu.

K útoku došlo v čase zvýšeného napätia v nábožensky rozdelenom Libanone, kde jednotlivé politické frakcie podporujú rôzne strany konfliktu v susednej Sýrii.

Oponenti Hizballáhu obviňujú toto šiitské militantné hnutie z podpory sýrskeho režimu a varujú pred hrozbou roznietenia sektárskeho násilia aj v samotnom Libanone. Napätie medzi libanonskými stúpencami a odporcami Asada už tento rok prerástlo do ozbrojených stretov v severolibanonskom Tarábuluse.

Pri výbuchu v Bejrúte zahynul aj bezpečnostný predstaviteľ

Riaditeľ informačného oddelenia libanonských Vnútorných bezpečnostných síl (ISF) Wisám Hasan
Foto: TASR/AP
Terčom dnešného bombového útoku v Bejrúte bol vysokostavený predstaviteľ libanonských bezpečnostných štruktúr, ktorý bol jednou z obetí. Oznámili to libanonské bezpečnostné zdroje.

Riaditeľ informačného oddelenia libanonských Vnútorných bezpečnostných síl (ISF) Wisám Hasan prišiel o život pri explózii mohutnej nálože v prevažne kresťanskej štvrti vo východnej časti Bejrútu.

Brigádny generál Hasan bol v minulosti blízkym spolupracovníkom libanonského sunnitského premiéra Rafika Harírího, ktorý zahynul pri bombovom útoku v Bejrúte roku 2005. Z vyšetrovania vedeného Hasanom vyplynulo, že za zabitím Harírího mohla stáť Sýria a s ňou spraznené libanonské šiitské hnutie Hizballáh.

Hasan tiež nedávno odhalil pripravovaný bombový útok, v dôsledku čoho došlo k zatknutiu libanonského politika spriazneného so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom.

Libanonskí sunniti obviňujú z bombového útoku v Bejrúte Bašára Asada

Libanonskí sunniti vyšli do ulíc na protest proti bombovému útoku v centre Bejrútu
Foto: TASR/AP
Libanonskí sunniti vyšli dnes do ulíc na protest proti bombovému útoku v centre Bejrútu, pri ktorom zahynul vysokopostavený predstaviteľ bezpečnostných služieb.

Vodca sunnitskej opozície expremiér Saad Harírí obvinil zo zodpovednosti za útok sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Harírího otec Rafík zahynul pri výbuchu bomby v roku 2005, za ktorým podľa jeho stúpencov stála Sýria a šiitské hnutie Hizballáh.

Rozhorčení demonštranti po výbuchu zablokovali ulice a pálili pneumatiky v prevažne sunnitských oblastiach Libanonu: vo východnom údolí Bikáa, v severnom regióne Akkar, v sunnitských štvrtiach Bejrútu a v južnom meste Sajdá.