Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Otvorenie hraníc má svoje pozitíva, ale i negatíva

Opustený hraničný priechod Medveďov. Foto: TASR/Michal Svítok

Z Medveďova chodia občania do Maďarska, pretože je tam väčší sortiment.

Medveďov 15. decembra (TASR) - Skutočnosť, že bez strachu môžeme voľne prekročiť hranice Slovenskej republiky a Maďarska bez toho, aby sme museli prejsť hraničnou kontrolou, prináša veľmi dobrý pocit. Konštatoval to v rozhovore pre TASR starosta pohraničnej obce Medveďov v Dunajskostredskom okrese Ladislav Morva. Napriek tomu, že išlo o dve socialistické krajiny, colné kontroly boli podľa jeho slov veľmi často ponižujúce.

"Všetko má svoje pozitíva a negatíva. Po otvorení hraníc našu obec zaskočila doprava. Je to súčasť schengenského priestoru, ale kamiónová aj osobná doprava zaťažuje našu dedinu, našich občanov," posťažoval sa starosta s tým, že niekoľkokrát žiadal Dopravný inšpektorát Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Dunajskej Strede, aby príslušnými dopravnými značkami ochránili majetok a bezpečnosť obyvateľov obce. "Žiaľ, zákazy vodiči nerešpektujú, naďalej prechádzajú cez našu obec, možno aj preto, že policajti dodržanie dopravného značenia v našej obci kontrolujú len sporadicky," objasnil Morva a pripomenul, že vypracovanie a realizácia projektu stála obec nemalé finančné prostriedky.

Na hraničnom priechode Medveďov - Vámosszabadi chátrajú do dnešného dňa opustené budovy colnice. Dokonca v absolútnom dezolátnom stave je aj stará budova, ktorú pred niekoľkými desaťročiami nahradila nová, spoločná maďarsko-slovenská colnica. "Na hraniciach sa nenachádza ani jeden objekt, ktorý by patril našej obci. Všetky sú na maďarskej strane," povedal starosta. Obec Vámosszabadi doteraz nenašla možnosť, ako využiť opustené priestory.



"Schengen má tú výhodu, že Medveďovčanom sa kvôli vzdialenosti viac oplatí chodiť do Győru ako do Bratislavy. Győr je susedné mesto a cesta do hlavného mesta SR meria viac ako 60 km," konštatovala predavačka potravín v Medveďove Erika Víghová. Dodala, že v súčasnosti sa ani obyvateľom Maďarska neoplatí nakupovať u nás. Skôr z Medveďova chodia občania do Maďarska, pretože je tam väčší sortiment. Pred obchodnými reťazcami parkujú v Győri autá najčastejšie z Bratislavy, Galanty a Šale. "Osobne radšej nakupujem u nás, naše produkty sú kvalitné, ale stane sa, že prejdem aj do susedného štátu. Potraviny nakupovať v Maďarsku sa už vôbec neoplatí, čo je pre nás zaujímavé, to je športové oblečenie pre deti. Kurz maďarského forintu teraz nie je na takej úrovni, aby sa vyplatilo chodiť na nákupy," doplnila.

Podľa starostu Gabčíkova Ivána Fenesa za posledných päť rokov obyvatelia už zabudli na colníkov a tzv. pasovákov. "Schengen je veľmi dobrá vec pre náš región, pre Žitnoostrovčanov, lebo nemajú jazykové problémy. V obidvoch štátoch sa cítime ako doma," zdôraznil. Ako uviedol, schengenský priestor je pre občanov maďarskej národnosti zaujímavejší, ako pre iných občanov SR. "V Maďarsku bývajú naši príbuzní, máme tam priateľov. Ľudia tam chodia aj za prácou. Mládež študuje v Maďarsku, okrem vysokoškolákov, stredoškolákov už aj žiaci základných škôl. Voľný prechod cez hranice dáva viac možnosti," podčiarkol s tým, že ak Gabčíkovčan ide do Győru, je to, akoby išiel do krajského mesta. "Je to náš prirodzený región," poznamenal a dodal, že pre občana maďarskej menšiny v SR návšteva Győrskeho divadla znamená kultúrny zážitok. Navzájom sa stretávajú rôzne kultúrne zložky obidvoch štátov.

"Rozvoj turizmu určite zabezpečí aj kompa, ktorá začne premávať v budúcom roku v starom koryte Dunaja medzi Gabčíkovom a Dunaremete," uzavrel.