Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Pavol Paška nové komptencie získa, avšak menšie, ako sa navrhovalo

Pavol paška Foto: TASR/Štefan Puškáš

Predseda parlamentu bude môcť zaraďovať nové body do programu, ukončiť rozpravu predčasne nebude môcť. Je to dodržanie džentlmenskej dohody a nič iné sa teraz meniť nebude, povedal Jozef Viskupič.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) napokon zmenou rokovacieho poriadku získa väčšie kompetencie, avšak nie v takom rozsahu, ako v novele navrhovali jeho stranícki kolegovia. Dohodli sa na tom dnes predsedovia poslaneckých klubov na rokovaní grémia.

"Predseda parlamentu bude môcť len zaraďovať nové body do programu, ukončiť rozpravu predčasne nebude môcť. Je to dodržanie džentlmenskej dohody a nič iné sa teraz meniť nebude," povedal šéf poslancov OĽaNO Jozef Viskupič.

Okresanie novely potvrdila aj jej spoluautorka Jana Laššáková (Smer-SD). "Podpora bola naprieč politickým spektrom, pozmeňujúci návrh podpíšu zástupcovia všetkých poslaneckých klubov," avizovala.

Novela rokovacieho poriadku vznikla preto, lebo vládny Smer-SD aj napriek jasnej väčšine v parlamentne nespĺňa zákonnú povinnosť (minimálne tri poslanecké kluby) dopĺňať do programu schôdze nové body, keďže je tvorený len jedným klubom.

Opozícia tvorená piatimi klubmi takúto možnosť má. Predkladatelia chcú teda doplnením právomocí šéfovi zákonodarného zboru vyvážiť postavenie jednotlivých poslaneckých klubov v parlamente.