Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Na Pankuškové fašiangy privezie ľudí i historický motorový vozeň Magda

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Jazda do Krompách je prvým podujatím tohtoročnej série výprav.

Košice/Plejsy 2. februára (TASR) – Prvá tohtoročná jazda historického motorového vozňa Magda bude v sobotu 9. februára smerovať z košickej hlavnej stanice do Krompách. Následne autobus cestujúcich odvezie do lyžiarskeho strediska Plejsy, kde sa budú konať tradičné Pankuškové fašiangy.

Cestu vláčikom pre milovníkov železničnej histórie pripravil Klub historických koľajových vozidiel (KHKV) a Terra Incognita – Krajina nespoznaná. Člen klubu Ľubomír Lehotský informoval, že motorový vozeň sa na atraktívnu zimnú fašiangovú jazdu vydá z hlavnej železničnej stanice o 8.30 h. Lístky si však musia cestujúci objednať vopred. Všetky potrebné informácie nájdu na webovej stránke klubu.

Železniční nadšenci pripravili jazdu v spolupráci s mestom Krompachy, ktoré organizuje fašiangové slávnosti od 8. do 10. februára.

„Návštevníkov iste poteší atraktívny program plný súťaží. Pripravená je tradičná zakáľačka so špecialitami, ale aj ponuka ďalších ľudových jedál a nápojov,“ pozýva primátorka Krompách Iveta Rušinová. Ako doplnila, návštevníci sa budú môcť zabaviť aj na karnevale, kde sa bude tvoriť lyžiarsky had, a nemal by chýbať ani pokus o vytvorenie najväčšieho snehuliaka. Okrem toho sa bude súťažiť v behu zo zasneženého kopca, v slalome medzi varechami či vo vybíjanej snehovými guľami. O dobrú náladu sa budú starať folklórne súbory a skupiny zo Spiša.

Historický expres sa vráti do Košíc v sobotu 9. februára krátko po 18. h, pričom z Krompách odchádza o 17.15 h.

Jazda do Krompách je prvým podujatím tohtoročnej série výprav, ktorú KHKV pripravil v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom (KSK) v rámci projektu Terra Incognita.

„Cestujúci sa môžu tešiť celkovo na deväť podujatí v rôznych kútoch Košického kraja, na cestu dokonca aj do tých miest, kde už nepremáva osobná železničná doprava. Zavítame napríklad do Spišského Podhradia, Dobšinej, Štítnika, Trebišova či Michaloviec. Sezóna vyvrcholí 12. októbra Hubertovou jazdou v Betliari,“ prezradil Lehotský.

Hlavnú časť dlhodobého programu, ktorým chce regionálna samospráva rozvíjať kultúrny turizmus, tvorí 13 kľúčových podujatí.

„Nielen zahraničným turistom, ale hlavne domácim obyvateľom chceme ukázať, v akom zaujímavom kraji žijeme, a ponúknuť im nové zážitky,“ uzavrela hovorkyňa KSK Zuzana Bobriková.