Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Zomrel známy ostravský pesničkár a bluesman Pepa Streichl

Pepa Streichl Foto: streichl.cz

V posledných rokoch života sa Pepa Streichl venoval výrobe vlastného elektronického časopisu Nočníček.

Praha/Ostrava 12. augusta (TASR) - Známy pesničkár a bluesman Pepa Streichl zomrel v noci nadnes doma v Ostrave vo veku nedožitých 64 rokov, informujú české elektronické médiá.

Umelec, ktorý sa z lokálnej na celoštátnu scénu presadil vo väčšej miere v 80. rokoch minulého storočia, ešte v sobotu koncertoval v severomoravskej metropole a v nedeľu tam navštívil svoju obľúbenú reštauráciu.

Muž, ktorého tvorbu ovplyvnili na začiatku veľké americké vzory na čele s Bobom Dylanom i tvorba členov pražského pesničkárskeho združenia Šafrán, sa popri častých zmenách povolania čoraz viac venoval bluesovej tvorbe, vyplýva z informácií internetového serveru iDNES.cz. Pesničkárom na voľnej nohe sa stal v roku 1983. V tom čase už pomáhal i začínajúcemu Jaromírovi Nohavicovi.

Streichl, ktorý nechýbal na pamätnom koncerte českých pesničkárov v poľskom meste Vroclav v roku 1989, sa po spoločenských zmenách v krajine netajil vynúteným podpisom spolupráce s niekdajšou ŠtB. Aj keď sa agent s krycím menom Španěl k nej otvorene priznával, jemu blízki tušili, že na umelcovom svedomí zanechal nezanedbateľnú stopu. Do konca života to považoval za osobné zlyhanie. Na začiatku všetkého bola jeho alegorická pesnička proti okupácii bývalého Československa, ktorú zaspieval pred kolegami-vojakmi 11. augusta 1969 a za ktorú ho 17. októbra 1969 odsúdili na štyri mesiace.

Debutového albumu sa Streichl dočkal v roku 1989, jeho diskografia sa však aj v uplynulom takmer štvrťstoročí rozrastala iba veľmi pozvoľna. Možno, že na tom mala podiel aj vážna mozgová príhoda zo začiatku 90. rokov, ktorá na dlhší čas prerušila umeleckú dráhu medzičasom "čistokrvného" bluesmana.

V posledných rokoch života sa Pepa Streichl venoval výrobe vlastného elektronického časopisu Nočníček, ktorého augustové číslo dostali odberatelia iba minulú stredu. Sprievodný mail k nemu sa začínal slovami: "Tento spôsob leta zdá sa mi tak trocha nešťastný."

Neviem, aký bol, len viem, že som ho mal rád, uviedol v prvej reakcii na smutnú správu podľa serveru Novinky.cz Streichlov niekdajší spolupracovník, ďalší známy pesničkár Pavel Dobeš.