Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Ľudia nechcú novelu o hlásení pobytu občanov

Ivan Gašparovič Foto: TASR/Martin Baumann

Vyše 2200 ľudí žiada prezidenta Ivana Gašparoviča, aby vetoval novelu zákona o hlásení pobytu občanov.

Bratislava 27. mája (TASR) - Vyše 2200 ľudí žiada prezidenta Ivana Gašparoviča, aby vetoval novelu zákona o hlásení pobytu občanov. Toľko podpisov sa zatiaľ nachádza pod výzvou hlave štátu. TASR o tom informoval predseda OKS Ondrej Dostál.

Parlament túto zmenu zákona, ktorá zavádza aj oznamovaciu povinnosť občanov, ktorí plánujú vycestovať do zahraničia na obdobie dlhšie ako 90 dní, schválil 16. mája. V prípade, ak si občan túto povinnosť nesplní, dopustí sa priestupku a bude sankcionovaný.

Hneď na druhý deň bola zverejnená výzva prezidentovi, aby ju nepodpísal. Iniciovala ju skupina predstaviteľov OKS a poslanci Národnej rady (NR) SR za SaS. Žiadajú zo zákona tento bod úplne vypustiť.

Mená nových signatárov sú každodenne mailom zasielané do Kancelárie prezidenta SR. Výzvu možno aj naďalej podpísať na internetovom portáli www.changenet.sk.

Novela vyvolala hneď po jej schválení vlnu kritiky. Niektoré politické strany reagovali, že ide o neopodstatnený zásah do súkromia a zbytočné úradné šikanovanie občanov.

Ministerstvo vnútra pripomenulo, že úprava zákona o hlásení pobytu mala za cieľ vytvoriť legislatívne predpoklady na zavedenie služby, ktorá občanom umožní prihlasovanie a odhlasovanie z pobytu prostredníctvom využitia internetu. Vzniknúť by mal aj register fyzických osôb, vďaka ktorému by občanom stačilo nahlásiť zmenu svojich údajov orgánu verejnej správy iba raz. Pre ostatné úrady by jeho údaje boli prístupné z tohto registra.