Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

Poslanci diskutujú o eurovale, schválenie sa očakáva ešte dnes

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Trvalý euroval má nahradiť svojho dočasného predchodcu (EFSF) v júli tohto roka. Na to je však potrebné, aby ho schválili krajiny s minimálne 90-% podielom na úverovej kapacite EMS.

Bratislava 21. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR v úvode tretieho dňa aktuálnej schôdze začali diskutovať o ratifikácii medzinárodnej zmluvy o Európskom mechanizme pre stabilitu (EMS).

Hlasovanie o nej sa očakáva ešte dnes, pričom s jej schválením by vzhľadom na podporu väčšiny parlamentných strán nemal byť problém.

Trvalý euroval má nahradiť svojho dočasného predchodcu (EFSF) v júli tohto roka. Na to je však potrebné, aby ho schválili krajiny s minimálne 90-% podielom na úverovej kapacite EMS. Kľúčové hlasovanie v nemeckom parlamente sa očakáva koncom júna.

EMS patrí do druhej vlny balíka opatrení, ktorých cieľom je poskytnúť pomoc členskému štátu eurozóny v ťažkej finančnej situácii, a tým udržať finančnú stabilitu zoskupenia ako takého. Mechanizmus bude mať formu medzivládnej organizácie založenej členskými krajinami eurozóny.

Na rozdiel od dočasného eurovalu, ktorý fungoval len na báze záruk za dlhopisy emitované EFSF, sa do jeho trvalého nástupcu bude prispievať priamo, upisovaním akcií na základnom imaní spoločnosti v sume 700 miliárd eur. Z toho v hotovosti členovia splatia 80 miliárd eur, zvyšných 620 miliárd eur budú tvoriť záruky vo forme akcií splatných na vyzvanie.

Celková hodnota akcií upísaných SR bude 5,768 miliardy eur a náš podiel, s dočasnou korekciou platnou do roku 2021, bude predstavovať 0,8240 %. V hotovosti Slovensko do eurovalu zaplatí takmer 660 miliónov eur.


Štefanec: Podpora eurovalu nie je ľahkým rozhodnutím, ale nemá alternatívu

Foto: TASR/Martin Baumann
Opozičná SDKÚ-DS pri hlasovaní v Národnej rade (NR) SR podporí ratifikáciu medzinárodnej zmluvy o založení Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS). Zároveň však bude presadzovať, aby slovenský parlament vždy rokoval o použití prostriedkov z trvalého eurovalu. Na úvod rozpravy na pôde zákonodarného zboru to vyhlásil podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec.

Pri otázke o podpore EMS je podľa neho potrebné zodpovedne zvažovať, či je pre Slovensko aj zvyšok Európy lepšie mať stabilnú európsku menu, alebo máme aj iné riešenie.

Tu bude player


"Rozhodnutie o založení EMS je rozhodnutím, či chceme stabilizovať našu menu a tým chrániť úspory a príjmy našich občanov. Nie je to jednoduché rozhodnutie, nič nie je zadarmo, ale podľa môjho názoru toto rozhodnutie nemá alternatívu," zdôraznil opozičný poslanec.

Zároveň však upozornil, že trvalý euroval nemôže byť jediným riešením, na ktoré sa bude eurozóna pri ochrane svojej meny spoliehať.

"Riešením sú len štrukturálne zmeny, dodržiavanie pravidiel a zodpovedné hospodárenie. Platí to pre SR aj ostatné krajiny," dodal Štefanec.


R. Sulík: Európski toppolitici nemajú problém klamať a tárať

Richard Sulík
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Európski toppolitici nemajú problém klamať a tárať. Vyhlásil to predseda opozičnej SaS Richard Sulík, ktorý v pléne kritizoval Európsky mechanizmus pre stabilitu (EMS), tzv. trvalý euroval. O jeho schválení by mali poslanci Národnej rady SR rozhodnúť už dnes. Sulík však svojich kolegov varoval, že ide o nenávratný krok, ktorý je nebezpečný pre Slovensko.

"Keď raz dáme hlavu do slučky, už nebudeme vedieť urobiť nič," vyhlásil v pléne.

Kritizoval aj doterajšiu pomoc Grécku, ktorá sa podľa neho minula účinku a navyše poškodila grécku ekonomiku. V súvislosti s aktuálnymi problémami Španielska vyhlásil, že všetky španielske banky, ktoré majú byť zachránené, treba nechať skrachovať. Sulíkovi prekáža, že Slovensko má zachraňovať malé regionálne súkromné banky a skladať sa napríklad aj na plat neschopného šéfa španielskej Bankie.

"Toto je tá sociálna politika, ktorú Robert Fico sľuboval ľuďom pred voľbami? Ošklbať našich ľudí, aby sme španielskemu neschopnému bankárovi mohli prispieť na plat 10.000 eur denne? Toľko totiž zarába tento pán, ktorého vidíte na obrázku vysmiateho s pohárikom šampanského. Nehovoriac o ďalších 1,2 milióna eur odstupného, ktoré dostal za svoje skvelé výkony, že dostal Bankiu do krachu," obrátil sa na poslancov Sulík.

Šéf liberálov zdôraznil, že Slovensko by nemalo zachraňovať cudzie banky, keď si tie svoje zachraňovalo samo bez pomoci zahraničia. Španielsku by podľa neho stačilo, keby napríklad zvýšilo daň z benzínu. V súvislosti so španielskymi bankami zopakoval, že ide o regionálne súkromné banky, ktoré neohrozia európsky bankový systém a mali by skrachovať.

Sulík kritizoval aj samotné zavedenie eura, keďže podľa neho išlo len o politický projekt bez ekonomických predpokladov. Za zásadný problém eurozóny totiž nepovažuje to, že euro zdieľajú krajiny s rôznym dlhom, ale to, že spoločnú menu zdieľajú štáty, ktoré majú príliš rozdielnu mieru produktivity.

Sulík: Odobriť euroval je ako súhlasiť s pozývacím listom Brežnevovi

Hlasovať za Zmluvu o Európskom mechanizme pre stabilitu (EMS) je ako podpísať pozývací list súdruhovi Brežnevovi v roku '68 alebo ako súhlasiť s Mníchovskou dohodou z roku '38. Vyhlásil to Richard Sulík. Roberta Fica vyzval, aby zmluvu o trvalom eurovale odmietol a hájil záujmy občanov Slovenska. "Pán Fico, je to vaša morálna zodpovednosť chrániť záujmy Slovenska a nie ho poškodzovať. Byť štátnikom neznamená poslušne si plniť úlohy z Bruselu a byť tam za fešáka. Byť štátnikom znamená konať v prospech krajiny," zdôraznil Sulík.

Šéfa liberálov prekvapil Ficov výrok, že si musíme plniť domáce úlohy z Bruselu. "Tento výrok je na zaplakanie. Pán premiér si asi nevšimol, že Slovensko je suverénna krajina," zdôraznil Sulík. Odmietol tiež argumenty za schválenie trvalého eurovalu, ktoré spomína vláda. Nesúhlasí ani s tým, že Slovensko odmietnutím eurovalu príde o eurofondy. "Toto je čisté strašenie," vyhlásil. Podľa Sulíka sú dôvody na schválenie trvalého eurovalu zbabelosť prezentovať iný názor ako mainstream, strach z prevzatia zodpovednosti za Slovensko či snaha zapáčiť sa bruselským lídrom.

Sulík opätovne vyhlásil, že trvalý euroval napácha na Slovensku obrovské škody. Slovensko podľa neho teraz potrebuje nie záchranný mechanizmus, ale "odmietnuť obrovské platby do zahraničia" a slovenská vláda tiež má byť pripravená na odchod z eurozóny. "Je obrovskou chybou strčiť hlavu do piesku a povedať, že v Bruseli to majú pod kontrolou a poslušne plniť príkazy," zdôraznil.

Ľuboš Blaha (Smer-SD) Sulíkovi odkázal, že svoj prejav začal ako technicko-účtovnícky kazateľ, pokračoval ako vodca z gréckej fašistickej strany a skončil ako anarchokapitalista. "Vy ste v tom naozaj najlepší. Žiaľ, nepomenovali ste žiadnu zmysluplnú alternatívu," povedal Blaha. Sulíka tiež upozornil, že EÚ nie je eseročka ani OLO. "Keby sledovali čisto účtovnícku logiku ako vy, prečo by nás prijímali do únie, veď sme na tom boli ekonomicky oveľa horšie? Ak chcete vystupovať ako šašo len preto, aby ste získali aspoň jedno percento od krčmových ľudí, ktorí vám žerú tieto veci, neodporúčam vám to," dodal Blaha.

Predseda finančného výboru Daniel Duchoň (Smer-SD) označil Sulíkov prejav ako plný poloprávd a demagógií. "Ohradzujem sa voči tvrdeniu, že my tu ideme šklbať ľudí, aby nejaký manažér z banky dostával desaťtisícový plat. Práve vaše choré liberálne prístupy umožnili v minulosti, aby manažéri bánk boli stimulovaní a podstupovali riskantné obchody s vidinou vysokých bonusov," povedal Duchoň.