Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Poslanci presunuli poslanecké návrhy aj správu o Gorile na september

Na septembrovú schôdzu sa presunul aj návrh hnutia OĽaNO, ktorý mal zmierniť zákon o štátnom občianstve.

Bratislava 10. augusta (TASR) - Správa ministerstva vnútra o vyšetrovaní kauzy Gorila na aktuálnej schôdzi parlamentu definitívne nezaznie. Poslanci dnes 80 hlasmi odsúhlasili návrh, aby sa všetky doteraz neprerokované body 6. schôdze Národnej rady (NR) SR presunuli na septembrovú schôdzu parlamentu. Na budúci mesiac sa tak preradí aj 16 poslaneckých návrhov a vládna novela takzvaného kompetenčného zákona.

Vládny návrh právnej úpravy predpokladal rozdelenie právomocí vicepremiéra pre ľudské práva a menšiny do viacerých rezortov. Zároveň sa mali rozšíriť kompetencie rezortu diplomacie, čo by okrem iného reflektoval aj nový názov - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Poslanci rozhodli aj o presune správy ministerstva vnútra o stave vyšetrovania kauzy Gorila. Tá mala zaznieť na návrh poslanca Alojza Hlinu (OĽaNO), pričom jej obsah bol medializovaný už v júli. Podľa neho vyšetrovatelia kauzy doteraz zadovážili listinný materiál v rozsahu asi 60.000 strán. Zároveň vypočuli približne 50 svedkov a spracovali niekoľko desiatok žiadostí. Napriek tomu dosiaľ zadovážené dôkazy neumožňujú vyšetrovateľom, aby vzniesli obvinenie voči akejkoľvek konkrétnej osobe. Hlina plánuje v budúcnosti žiadať o aktualizovanú správu, ktorá by však mala odznieť až začiatkom roku 2013.

Na septembrovú schôdzu sa presunul aj návrh hnutia OĽaNO, ktorý mal zmierniť zákon o štátnom občianstve. Opozičná SDKÚ-DS zase navrhovala zmenu legislatívy, ktorá by umožnila lepšiu ochranu občanov pred použitím informačno-technických prostriedkov (ITP). Tie sa využívajú napríklad na odpočúvanie. Poslanci sa nedostali ani k novele Mosta-Híd, ktorá by povolila 0,5 promile alkoholu v krvi cyklistom. Na septembrovú schôdzu sa presunul aj návrh Moniky Gibalovej z KDH o sociálnych štipendiách pre zahraničných študentov. Na rad sa nedostal ani návrh Lucie Nicholsonovej (SaS), aby vodičské preukazy dostávali len osoby, ktoré absolvovali minimálne deväť ročníkov základnej školy.

Poslanci sa do svojich parlamentných lavíc vrátia 11. septembra.