Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Päťdesiatpercentnú spoluúčasť klientov na sociálnych službách zrušili

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Podľa predchádzajúcej novely z dielne exministra Jozefa Mihála (SaS) totiž mali mestá a samospráva povinnosť do konca júna tohto roka prijať opatrenia stanovujúce 50-% spoluúčasť.

Bratislava 25. júna (TASR) - Povinná minimálna 50-% spoluúčasť klientov na nákladoch za sociálne služby bude od júla tohto roka zrušená.

Vyplýva to z nepriamej novely zákona o sociálnych službách, ktorú dnes v rámci novely zákona o zdravotnom poistení podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

Zmenu iniciovalo ministerstvo práce a zástupcovia samospráv. Podľa predchádzajúcej novely z dielne exministra Jozefa Mihála (SaS) totiž mali mestá a samospráva povinnosť do konca júna tohto roka prijať opatrenia stanovujúce 50-% spoluúčasť.

"Z tohto dôvodu je nevyhnutné, možno aj neštandardným spôsobom, riešiť odstránenie tejto podmienky tak, aby jednotlivé kraje prijali vlastné pravidlá," vysvetlil minister práce Ján Richter (Smer-SD).

"Chceme, aby to zostalo v kompetencii samospráv," zdôraznil predseda Žilinského samosprávneho kraja a poslanec parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD). Práve on predložil v Národnej rade (NR) SR minulý týždeň nepriamu novelu zákona o sociálnych službách. Zmenu zdôvodnil tým, že Mihálom nadiktované poplatky vôbec nezohľadňovali medziregionálne rozdiely.