Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Vodácky deblista Slučik si na cirkulárke takmer odrezal dva prsty

Jaroslav Slučik Foto: TASR/Jozef Ďurník

Do dejiska MS vo francúzskom Bourg St. Maurice (27. júna - 1. júla) však odcestoval vo štvrtok s nezmenenými úmyslami opäť vybojovať spolu v deblovke s Vladimírom Valom vzácny kov.

Žilina 21. júna (TASR) - Jedenásťnásobný majster sveta a Európy v zjazde na divokej vode Jaroslav Slučik si na cirkulárke takmer odrezal dva prsty.

Na príčine bola chvíľková nepozornosť, keď pri pílení dreva mu zubatý kotúč spôsobil vážne zranenie a veľký šok. Do dejiska MS vo francúzskom Bourg St. Maurice (27. júna - 1. júla) však odcestoval vo štvrtok s nezmenenými úmyslami opäť vybojovať spolu v deblovke s Vladimírom Valom vzácny kov.

Jaroslav Slučik napriek zraneniu nestratil optimizmus.

"Je to aj šťastie v nešťastí, mohol som dopadnúť oveľa horšie," povedal tesne pred odchodom na MS. "Môj skrat si odniesla ľavá ruka a štvrtý i piaty prst. Našťastie to nebola pravá, pretože to by som vôbec nemohol pádlovať."

Ľavá ruka je u Jaroslava Slučika pri pádlovaní horná, menej dôležitá. "Okamžite som šiel na pohotovosť, chvalabohu, že prsty som si zo zeme nezbieral, ale zostali mi na ruke, chýbali však milimetre. Dvanásť štichov lekára Kovalčíka, špecialistu práve na takéto zranenia, sa postarali o to, že na ruke mám kompletnú sadu prstov," uľahčene konštatoval legendárny deblista.

Do Bourgu vyrazila vo štvrtok výprava šiestich lodí, po troch debloch, kajakárov, singlista Matej Beňuš sa pripojí až budúci týždeň. Najmä od deblistov sa očakáva tradičný medailový záber a prekvapiť môže aj Beňuš, špecialista slalomár, ktorému nevyšlo úsilie nominovať sa na OH v Londýne. Jaroslav Slučik - Vladimír Vala nepomýšľajú, napriek zraneniu 'Sluka', na iný ako medailový záber.

"Na Bourg sa už dlho tešíme a aj keď som sa takmer pripravil o dva prsty, motivácia nám zostala nezmenená. Rieka Isere je krásna, naozaj divoká a kto ju skrotí, je pánom svojho remesla. Na dlhý zjazd, ktorý zostal našou prioritou, sa pustí dole korytom 25 kubíkov, na šprint dokonca 35, čiže dokonalé vodácke eldorádo, v ktorom sa môžete dosýtosti vyblázniť."

Veľa času venoval Jaroslav Slučik pred MS aj iným činnostiam, nie iba pádlovaniu.

"Krvopotne sme zháňali peniaze, popri tom sme naplno trénovali, či bola zima, mrzlo a padal sneh. Keď som si zarezal do živého, tak som v prvom momente takmer od šoku omdlel. Prepadli ma divoké myšlienky, až hrozné. Viac som si poškodil štvrtý prst ako piaty. Čo takéto zranenie narobí na vode pri pádlovaní ešte presne netuším. Už som si s rukou aj zajazdil, no na tichej vode, nie v perejách a verte, tie sú v Bourgu naozaj divoké."

Jaroslav Slučik tuho rozmýšľa, a s ním aj lekár vo výprave Lumír Štefánek, ako sa o ruku postará. "Štvrtý prst si pripevním o piaty, ten piaty až tak nepotrebujem," uvažuje. "Užívam antibiotiká, aby som nedostal nejakú otravu a verím, že podám stopercentný výkon. Aj pre 'Valdu' je to ťažká situácia, no vtipne vyhlásil, že teraz bude musieť zabrať v perejách za dvoch."