Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Predčasné voľby v Taliansku nesmú spochybniť hospodársku reformu

José Manuel Barroso Foto: TASR/Pavel Neubauer

Povedal dnes predseda Európskej komisie José Manuel Barroso v rozhovore pre hospodársky denník Il Sole 24 Ore, ktorý bol zverejnený na druhý deň nato, ako Monti oznámil, že vo funkcii predčasne skončí.

Rím 9. decembra (TASR) - Predčasné parlamentné voľby v Taliansku nesmú spochybniť program hospodárskej reformy premiéra Maria Montiho, pretože riziko finančnej krízy nebolo ešte zažehnané. Povedal dnes predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.

V rozhovore pre hospodársky denník Il Sole 24 Ore, ktorý bol zverejnený na druhý deň nato, ako Monti oznámil, že vo funkcii predčasne skončí, Barroso povedal: "Budúce voľby nesmú slúžiť ako zámienka pre spochybnenie, aké nevyhnutné tieto opatrenia sú... Relatívny pokoj na trhoch neznamená, že sme už z krízy vonku," citovala ho agentúra Reuters.

Jeho vyjadrenia sú známkou narastajúcich medzinárodných obáv z politickej krízy v Taliansku. Montiho prekvapivé sobotňajšie oznámenie, že mieni rezignovať, keď bude schválený budúcoročný rozpočet, umožní konanie parlamentných volieb už vo februári, zopár týždňov pred skončením jeho mandátu v apríli.

Barroso v rozhovore pre denník povedal, že Taliansko, tretia najväčšia ekonomika eurozóny, naďalej ohrozuje finančná kríza, napriek mesiacom zlepšovania dôvery trhu.

Taliansky premiér povedal, že necíti podporu parlamentu po tom, čo stredopravá strana Ľud slobody (PdL) Silvia Berlusconiho tento týždeň prestala podporovať jeho vládu. Bývalý premiér Berlusconi v sobotu oznámil, že bude kandidovať v budúcoročných parlamentných voľbách opätovne na funkciu premiéra.