Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Ozdobou festivalu Jazz Prešov bude saxofonista Benny Golson

V rámci programu prešovského jazzového festivalu vystúpi aj Mariia Guraievska z Ukrajiny. Tá spolu s poľskými Ethno Jazz Synthesis ponúkne ukrajinské ľudové piesne v netradičnom spracovaní.

Prešov 10. októbra (TASR) – Priaznivci džezu na východe Slovenska si opäť prídu na svoje. Program hudobného festivalu Jazz Prešov 2012, ktorý vstupuje do svojho 21. ročníka ponúka zaujímavé koncerty domácich a zahraničných zoskupení a významných sólistov. Ozdobou podujatia má byť 83-ročný saxofonista Benny Golson zo Spojených štátov amerických.

"Je to významný a celosvetovo uznávaný hudobník, ktorý spolupracoval napríklad s Quincy Jones či Dianou Ross. Ľudia, ktorí sa venujú filmovému umeniu si ho môžu pamätať z filmu Terminál s populárnym Tomom Hanksom v hlavnej úlohe. Golsom skomponoval hudbu k tomuto filmu a zahral si v ňom sám seba," povedal pre TASR dramaturg a jeden zo zakladateľov prešovského džezového festivalu Peter Adamkovič.

Trubkár z z New Orleans

Hlavný program džezových dní sa bude konať v historickej sále PKO Čierny Orol 17. a 18. októbra. Ešte pred tým organizátori milovníkom tohto hudobného štýlu ponúknu vo štvrtok (11.10.) v klube Pumpa koncert domáceho AMC Tria, s ktorým sa predstaví trubkár Michael „Patechs“ Stewart z New Orleans.

V rámci programu prvého festivalového dňa (17.10.) vystúpi Mariia Guraievska z Ukrajiny. Tá spolu s poľskými Ethno Jazz Synthesis ponúkne ukrajinské ľudové piesne v netradičnom spracovaní.

Adamkovič dodal, že následne bude pódium patriť zoskupeniu Zimní Kúzelníci. Desiati špičkoví slovenskí hudobníci na čele s flautistkou Sisou Michalidesovou predstavia jej tvorbu.

Swing a jam-session

Vyvrcholením večera bude koncert Ondřeja Havelku a Jeho Melody Makers, ktorí sa na prešovskom džezovom festivale predstavia vôbec po prvýkrát. Divákom ponúknu reminiscencie na swingovú hudbu 30. rokov. Tradičné jam-session po hlavných koncertoch bude v Klube Pumpa pod taktovkou Inside Group Trio.

Druhý festivalový deň (18.10.) rozbehnú prešovskí muzikanti v projekte Jazz and More a pôjde o melodické kompozície Sama Marinčáka. Po nich sa predstaví poľský skladateľ Leszek Kulakowski a spolu so svojím Triom ponúkne prepojenie klasickej hudby s džezom. Zlatým klincom večera bude už spomínaný americký saxofonista Benny Golson, ktorý vystúpi v rámci projektu Milo Suchomel Jazz in the city projekt.