Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Pri monzúnových dažďoch zahynulo v Indii a Pakistane vyše 40 ľudí

Pakistan : mäsiar čaká zákazníkov na zaplavenej ulici v Peshavare Foto: TASR/AP - Mohamad Sajjad

V Daipure išlo o najintenzívnejšie zrážky za tri desaťročia.

Pešávar/Naí Dillí 23. augusta (TASR) - Najmenej 22 ľudí zahynulo pri povodniach spôsobených prudkými monzúnovými dažďami v severnom Pakistane, oznámili dnes miestne úrady. Dve desiatky obetí hlásili aj v susednej Indii.

Najmenej 13 ľudí prišlo o život na severovýchode pakistanskej časti Kašmíru. Deviati z nich boli členovia troch rodín, ktorých zavalili strechy ich domov. Deväť ďalších obetí registrovali v stredu tiež v severozápadnej provincii Chajbar Paštúnchvá, uviedli dnes miestni predstavitelia pre agentúru AP.

Monzúnové dažde si vyžiadali najmenej 20 ľudských životov v štáte Radžastan na severozápade Indie. K väčšine úmrtí došlo pri zrútení domov a povodniach prevažne v stredu, uviedol zástupca civilnej ochrany.

Dažde, ktoré sa začali v utorok, viedli k zaplaveniu mnohých miest v štátnej metropole Džaipur, populárnej turistickej destinácii. V meste sa zrútilo viac ako 200 domov a 2000 ľudí evakuovali z nízko položených štvrtí a slumov, informovala agentúra DPA.

Miestne médiá uviedli, že najintenzívnejšie zrážky vo vyše trojmiliónovom meste za tri desaťročia narušili železničnú a cestnú dopravu a prinútili úrady uzavrieť školy. Dažde by podľa predpovedí mali trvať do soboty.