Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Prípadná žiadosť Španielska o pomoc by jeho rating nemala ovplyvniť

Foto: TASR/AP

Uviedla to dnes ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P).

Madrid 22. augusta (TASR) - Ak by Španielsko muselo požiadať o celkovú pomoc pre svoju ekonomiku, rating krajiny by to pravdepodobne neovplyvnilo. Uviedla to dnes ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P).

Španielsko, najmä jeho banky, doplatili na prepad realitného trhu, čo prinútilo Madrid požiadať o finančnú pomoc pre bankový sektor. Eurozóna prisľúbila pomoc až do výšky 100 miliárd eur. Čo sa však týka prípadnej žiadosti o pomoc pre celú ekonomiku, Madrid zatiaľ stále odoláva.

Zhoršenie situácie v Španielsku spôsobili v poslednom období najmä vysoké výdavky autonómnych regiónov a návrat ekonomiky do recesie. Výsledkom je, že náklady na obsluhu dlhu krajiny vzrástli a investori sa začali obávať, že štvrtá najväčšia ekonomika eurozóny nebude schopná dlhodobo splácať svoje dlhy. Podľa S&P však podmienky akejkoľvek dohody na záchranu španielskeho hospodárstva by mohli vláde Mariana Rajoya pomôcť pri plnení potrebných fiškálnych a ekonomických reforiem, čo by zvýšilo dôveru trhov v budúcnosť španielskej ekonomiky.