Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

V procese s Pussy Riot nešlo o hodnotenie umenia, tvrdí Lukaševič

Členky punkovej skupiny Pussy Riot, zľava Nadežda Tolokonnikovová, Maria Aljochinová a Jekaterina Samucevičová počas súdneho procesu v Moskve 8. augusta 2012.Sudkyňa Marina Syrovová v procese proti ruskej kontroverznej punkovej skupine Pussy Riot oznámi verdikt 17. augusta. Foto: TASR/AP

Moskovský súd odsúdil 17. augusta Mariju Aľochinovú (24), Nadeždu Tolokonnikovovú (22) a Jekaterinu Samucevičovú (29) na dva roky za výtržníctvo motivované náboženskou nenávisťou.

Moskva 22. augusta (TASR) - Moskva dnes kritizovala Západ za podľa nej predpojatú kritiku súdneho procesu s členkami skupiny Pussy Riot a za údajný nedostatok slobody umeleckého prejavu v Rusku.

Moskovský súd odsúdil 17. augusta Mariju Aľochinovú (24), Nadeždu Tolokonnikovovú (22) a Jekaterinu Samucevičovú (29) na dva roky za výtržníctvo motivované náboženskou nenávisťou. Členky skupiny zatkli vo februári za ich "punkovú modlitbu" v moskovskej hlavnej katedrále. Prípad pritiahol pozornosť väčšiny svetových médií a vyvolal odsúdenie zo strany predstaviteľov západných vlád.

K odsúdeniu členiek Pussy Riot sa dnes vyjadril hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí Alexander Lukaševič, ktorý poznamenal, že nešlo o záležitosť hodnotenia "umeleckého predstavenia".

"Naši oponenti odmietajú skutočnosť, že počin punkovej skupiny urazil milióny pravoslávnych veriacich, ako aj predstaviteľov ostatných vierovyznaní, ktorí sa prikláňajú k tradičným morálnym hodnotám," konštatoval Lukaševič podľa agentúry RIA Novosti.

Hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí odmietol kritiku, že členky Pussy Riot obvinila prokuratúra za umelecký prejav, pričom to porovnal s pôsobením gerilovej umeleckej skupiny Vojna, ktorá za novátorský prístup k umeniu získala vlani dokonca štátnu cenu. Ich umenie verejnosť vnímala zväčša ako kontroverzné.

"Námietky voči údajnému stíhaniu za slobodu umeleckého prejavu sú úplne nepodložené," povedal hovorca.

Pussy Riot uskutočnili svoje vystúpenie v chráme 21. februára, pričom následne na svojej stránke zverejnili fotografie a videozáznamy z tejto akcie. Do Chrámu Krista Spasiteľa vstúpili v maskách a v svetlom oblečení, v čase mimo konania bohoslužby tam inštalovali zvukové zosilňovače. Vzápätí spustili spev obsahujúci vulgarizmy adresované najmä ruskej pravoslávnej cirkvi a prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Pracovníci súkromnej bezpečnostnej služby pôsobiacej v chráme akciu zastavili a ženy násilne vyviedli z chrámu.