Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Proces s veľkopodnikateľom Jozefom M. bude začiatkom novembra

Jozef Majský Foto: TASR/Štefan Puškáš

V hlavnom pojednávaní bola a stále je potrebná ešte dlhodobo plánovaná výpoveď prostredníctvom telemosta exriaditeľa českej televízie TV Nova Vladimíra Železného.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Po dlhšej prestávke bude pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku pokračovať začiatkom novembra proces v kauze tunelovania nebankových subjektov, v ktorej je obžalovaný veľkopodnikateľ Jozef M. a ďalší dvaja spoluobžalovaní.

ŠTS doteraz nemohol vytýčiť konkrétny termín procesu v tejto kauze a to nielen kvôli tomu, že sa čakalo na vydanie z ČR na Slovensko spoluobžalovaného v tomto prípade Dávida B., právoplatne odsúdeného za iný trestný čin sprenevery. Hlavné pojednávanie vo veci nebankových subjektov je najnovšie vytýčené na 5. novembra. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

V hlavnom pojednávaní bola a stále je potrebná ešte dlhodobo plánovaná výpoveď prostredníctvom telemosta exriaditeľa českej televízie TV Nova Vladimíra Železného. Podľa informácií TASR sa tak malo udiať v štyroch rozličných termínoch - v mesiacoch august až november, čo bolo pre ŠTS komplikované dohodnúť sa s českými orgánmi, ale aj so svedkom. Potom by už proces mohol vstúpiť do svojej záverečnej fázy.

Dávida B. vydali 21. mája z Českej republiky na Slovensko, o jeho vydaní rozhodol Vyšší súd v Prahe v druhej polovici mája. Dávida B. na Slovensku právoplatne odsúdili na päťročný trest odňatia slobody a zároveň je obžalovaný v kauze tunelovania nebankových subjektov spoločne s veľkopodnikateľom Jozefom M. a ďalším obžalovaným.

Vydanie Dávida B. z Česka

Vydanie zabezpečovala česká národná ústredňa SIRENE spoločne s príslušnými slovenskými policajnými orgánmi. Podobné vydávajúce procesy podliehajú vysokému stupňu utajenia. Dávida B. následne umiestnili do jedného z 18 slovenských ústavov na výkon trestu odňatia slobody. Pražský Vyšší súd zamietol odvolanie právneho zástupcu Dávida B. voči aprílovému rozhodnutiu nižšieho Mestského súdu v Prahe vydať ho na Slovensko. Trestná vec bola postúpená Vyššiemu súdu v Prahe z Mestského súdu 10. mája. Pre TASR to následne uviedol hovorca Vyššieho súdu v Prahe Jan Fořt. Informáciu o rozhodnutí vydať Dávida B. na Slovensko v ten istý deň TASR potvrdila aj hovorkyňa ŠTS Kudjáková. Nižší Mestský súd v Prahe na svojom verejnom zasadnutí v druhej polovici apríla rozhodol, že Dávid B. bude vydaný z Českej republiky na Slovensko.

Dávid B. a jeho právny zástupca s rozhodnutím vydať ho na Slovensko nesúhlasili a podali voči verdiktu sťažnosť. O nej rozhodoval Vyšší súd v Prahe.

Dávid B. sa doteraz po tom, čo ho na základe dvoch európskych zatýkacích rozkazov vydaných slovenskou stranou zadržali v polovici marca v Prahe, nachádzal v predbežnej väzbe. Od 17. apríla bol na základe rozhodnutia pražského Mestského súdu vo vydávajúcej väzbe. Prokurátor navrhol súdu jeho vydanie koncom marca, Dávid B. nepožiadal vtedy, ako tak urobil v minulosti v roku 2003, v Česku o azyl.

Bez prítomnosti Dávida B. nemohlo pred ŠTS v Pezinku a bez spomínaného telemosta s exriaditeľom TV Nova Železným pokračovať hlavné pojednávanie v kauze tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia. Figuruje tu ako obžalovaný a nebol vtedy predpoklad, že by dal súhlas svojmu advokátovi na proces v jeho neprítomnosti. Preto ani ŠTS doteraz nevytýčil termín procesu s trojicou obžalovaných - veľkopodnikateľom Jozefom M., Patrikom P. a Dávidom B.

Zadržanie Dávida B.

Foto: TASR/Štefan Puškáš
Česká polícia zadržala v Prahe Slováka Dávida B., ktorý je obžalovaný v prípade tunelovania nebankových finančných spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia. Informoval o tom koncom marca spravodajský portál novinky.cz. Pár dní pred zverejnením tejto informácie ho zatkli pri fingovanej cestnej kontrole v pražskom Smíchove príslušníci špeciálneho policajného Útvaru cieleného pátrania, ktorí sú známi aj ako "lovci lebiek". "K zadržaniu došlo 14. marca na ulici Radlická, kadiaľ hľadaný muž išiel v aute svojej sestry. Na zastavenie vozidla bola využitá hliadková služba pražskej polície, ktorá si od vodiča vyžiadala doklady. Predložil však bratove doklady a potom tvrdil, že sa pomýlil. Pri zadržaní sa nezmohol na odpor," uviedla vtedy pre noviny Právo hovorkyňa českého policajného prezídia Pavla Kopecká.

Dávid B. mal vo februári tohto roka nastúpiť na výkon päťročného trestu za spreneveru 5,6 milióna korún. Keďže tak neurobil, ŠTS v Pezinku na neho vydal európsky i medzinárodný zatykač. Dávida B. už v ČR raz zatkli aj v minulosti. Zo Slovenska utiekol po obvinení v kauze BMG a Horizont, českí policajti ho chytili v Prahe v januári 2003. Vo vydávacej väzbe vtedy strávil 16 mesiacov po tom, ako neúspešne žiadal o azyl v Česku.

Pôvodne vtedajší Špeciálny súd odsúdil 27. apríla 2007 Jozefa M. na 12-ročný trest odňatia slobody, neskôr Najvyšší súd SR verdikt zrušil. Po tom, čo Jozefa M. prepustili na slobodu z bratislavského Justičného paláca, následne prepustili aj jeho údajných komplicov - Dávida B. odsúdeného v tejto kauze na 11 rokov odňatia slobody a Patrika P. odsúdeného na desať rokov.