Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Prokurátor podal sťažnosť proti možnosti prepustiť Ratha na kauciu

David Rath Foto: internet

Čas na zloženie kaucie uplynie 3. septembra, v ten deň bude aj ďalšie pojednávanie o Rathovej väzbe.

Praha 23. augusta (TASR) - Stredočeský štátny zástupca Petr Jirát podal sťažnosť proti nariadeniu Okresného súdu Praha-východ o prípustnosti prepustenia poslanca Davida Ratha z väzby na kauciu vo výške 14 miliónov Kč.

Podľa žalobcu dôvody väzby - možnosť úteku a pokračovania v trestnej činnosti - naďalej trvajú. Rozhodnúť by mal teraz krajský súd v Prahe, informovala dnes česká spravodajská televízia ČT24.

Uviedla, že podanie sťažnosti proti kaucii zvažujú aj Rathovi právnici; rozhodnutie by mali zverejniť popoludní, pretože dnes sa končí lehota, v ktorej sa možno proti kaucii ohradiť.

Adam Černý - jeden z právnych zástupcov Ratha, ktorý čelí obvineniu z prijatia úplatku - pre spravodajský server iDNES.cz uviedol, že výška kaucie je podstatne vyššia, než predpokladal jeho mandant. Rathov otec a jeho partnerka Renata Horká, s ktorou má dieťa, ponúkli v pondelok na súde každý po pol milióna Kč.

Čas na zloženie kaucie uplynie 3. septembra, práve v tento deň bude ďalšie pojednávanie o Rathovej väzbe.

Ratha a ďalších sedem osôb zadržala protikorupčná polícia 14. mája, pričom u neho v škatuli od vína našla sedem miliónov korún. Všetkých zadržaných obvinili z poškodzovania finančných záujmov EÚ, podplácania a snahy o získanie výhod pri zadávaní verejnej objednávky.

V prípade potvrdenia viny súdom hrozí bývalému hajtmanovi až 12 rokov väzenia. Rath je tiež podozrivý zo zasahovania do zákaziek na vybavenie niekoľkých stredočeských nemocníc, za čo mal prijať od zástupcov troch firiem dovedna deväť miliónov korún.