Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Prokuratúra žiada pre členky Pussy Riot tri roky väzenia

Pussy Riot Foto: TASR/AP

Tri obžalované ženy úmyselne ranili city veriacich a ich konanie jasne preukazuje náboženskú nenávisť a nepriateľstvo, povedal prokurátor Alexej Nikiforov.

Moskva 7. augusta (TASR) - Ruská prokuratúra žiada tri roky väzenia pre členky punkovej skupiny Pussy Riot, ktoré súdia za "punkovú modlitbu" v hlavnej moskovskej katedrále, namierenú proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Tri obžalované ženy úmyselne ranili city veriacich a ich konanie jasne preukazuje náboženskú nenávisť a nepriateľstvo, povedal prokurátor Alexej Nikiforov v dnešnej záverečnej reči obžaloby. "Používanie nadávok v kostole je urážaním Boha," vyhlásil.

Obžalované ženy vo veku 22, 24 a 29 rokov by mohli pre obvinenia z výtržníctva, motivovaného náboženskou neznášanlivosťou, dostať až sedem rokov väzenia. Putin sa minulý týždeň vyslovil za to, aby trest nebol "príliš prísny".

Nikiforov súdu povedal, že trojročný trest by zohľadnil to, že dve obžalované sú mladými matkami.

Mladé ženy zdôrazňujú, že svojím vystúpením z februára protestovali proti tomu, že cirkev podporila Putina, a nechceli uraziť nikoho z veriacich.

Kontroverzný proces je vnímaný ako súčasť zákroku ruskej vlády proti oponentom, ktorý prišiel po opätovnom zvolení Putina za prezidenta a vyvolal dôrazné protesty v krajine i zahraničí.