Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Prvá indická nositeľka Oscara vracia sošku, bojí sa krádeže

Na snímke sošky Oscarov Foto: TASR/AP

Kostymérka Bhánu Athaiya v Indii neverí nikomu, že by sochu Oscara dokázal ochrániť.

Naí Dillí 15. decembra (TASR) - Bollywoodska kostymérka Bhánu Athaiya, ktorá je prvou nositeľkou prestížnej filmovej ceny Oscar z Indie, sa rozhodla zveriť sošku americkej Akadémii filmových umení a vied do úschovy z obavy, že by jej ju v jej vlasti niekto mohol ukradnúť. Informoval o tom dnes denník Times of India.

Athaiya, ktorej lekári diagnostikovali život ohrozujúci mozgový nádor, dala odoslať sošku Oscara kuriérom minulý týždeň. Na vysvetlenie uviedla, že nechce, aby ju postretol rovnaký osud ako Nobelovu medailu jej rodáka, básnika a dramatika Rabíndranátha Thákura, ktorú v roku 2004 niekto ukradol zo Západobengálskej univerzity a doteraz sa ju nepodarilo vypátrať.

"Chcela by som, aby cena bola v budúcnosti v bezpečí a v správnych rukách," uviedla Athaiya, ktorá vytvorila kostýmy pre film Gándhí, ktorý režíroval Richard Attenborough.

Kostymérka uviedla, že v Indii neverí nikomu, že by sochu Oscara dokázal ochrániť. "V Indii nemajú takéto veci hodnotu, nemáme tradíciu starať sa o naše dedičstvo a záležitosti týkajúce sa našej kultúry," dodala.

Akadémia by mala sochu indickej kostymérky vystaviť v múzeu filmového umenia, ktoré ešte len má vzniknúť.