Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Reakcie sveta na výhru Roberta Fica vo voľbách

Foto: TASR/Martin Baumann

Robert Fico a strana Smer-SD sa stali absolútnymi víťazmi parlamentných volieb v SR. Portál Teraz.sk prináša reakcie svetových médii a politických osobnosti.

Bratislava 11. marca (TASR) - Strana smer získala v parlamentných voľbách absolútnu väčšinu. V parlamente obsadí 83 kresiel a do ústavnej väčšiny jej chýbalo iba sedem miest.


Podpredseda ČSSD Lubomír ZaorálekČSSD: Slovenskí voliči odmietli pravicovú politiku, SR bude mať stabilnú vládu.

Výsledky parlamentných volieb sú pre Slovensko šancou na obnovenie dôvery ľudí v politiku, pričom strana Smer-SD dá krajine stabilnú vládu, uviedol dnes podpredseda českých sociálnych demokratov (ČSSD) Lubomír Zaorálek.

Premiér ČR Petr NečasPremiér ČR Petr Nečas: Slovenská pravica vrhla voličov do náručia Ficovho Smeru

Výsledky slovenských parlamentných volieb, v ktorých sociálna demokracia Roberta Fica získala väčšinu, by mali byť poučením pre českú pravicovú vládu. Zhodli sa na tom dnes predsedovia najsilnejších českých strán Petr Nečas (ODS), Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Karel Schwarzenberg (TOP 09), aj keď každý z iného dôvodu. Uviedol to spravodajský server iDNES.cz.
Maďarská diplomacia zablahoželala Ficovi a vyjadrila záujem o intenzívny dialóg

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí dnes zablahoželalo predsedovi Smeru-SD Robertovi Ficovi k tomu, že na základe výsledkov predčasných parlamentných volieb na Slovensku ho prezident Ivan Gašparovič poveril začatím rokovaní o vytvorení novej slovenskej vlády. Uvádza sa to vo vyhlásení rezortu, ktoré zverejnila maďarská tlačová agentúra MTI.
Maďarské médiá si vo voľbách v SR všímali najmä výsledky maďarských strán

Maďarské médiá si na slovenských sobotňajších parlamentných voľbách všímali najmä účinkovanie dvoch maďarských strán – Most-Híd a SMK. Väčšina titulkov informuje o výraznom úspechu Smer-SD a o tom, že SMK sa nedostala do parlamentu.
APA: Tajný sen Fica sa splnil

Výsledok predčasných parlamentných volieb na Slovensku možno označiť za prekvapenie, uviedla dnes rakúska tlačová agentúra APA.

Ľavicovo orientovaná strana Smer-SD, ktorá strávila 18 mesiacov v opozícii, dostala viac ako milión hlasov a bude mať v parlamente jasnú väčšinu. K ústavnej väčšine jej chýba niekoľko mandátov. Preto možno len sotva očakávať, že sa na Slovensku zopakuje scenár ako v Maďarsku, kde vláda Viktora Orbána disponuje vyše dvojtretinovou väčšinou, konštatovala ďalej APA.
Predseda Európskeho parlamentu Martin SchulzPredseda EP Schulz: Fico ustráži verejné financie a zabezpečí rast

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz patrí medzi prvých európskych štátnikov, ktorý dnes zablahoželali Robertovi Ficovi k víťazstvu jeho strany v sobotňajších parlamentných voľbách.

"Blahoželanie Robertovi Ficovi a strane Smer-SD k jasnému víťazstvu na Slovensku," napísal popredný predstaviteľ Progresívnej skupiny socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D).

Schulz, ktorý od januára tohto roku predsedá EP, dodal, že Ficovo víťazstvo na Slovensku zároveň so stabilizáciou verejných financií povedie k posilneniu rastu a tvorbe nových pracovných miest.
Die Presse: Triumfálny návrat "nového Fica"

Ako triumfálny návrat "nového" Roberta Fica hodnotí dnes víťazstvo opozičnej strany Smer-SD v slovenských parlamentných voľbách rakúsky denník Die Presse.

Noviny poukazujú na obraz Fica ako človeka bez zmyslu pre humor, ktorý sa napriek tomu stal politickou hviezdou krajiny. Pripomínajú trápne pôsobiace video z kampane pred voľbami v roku 2010, na ktorom sa Fico so svojím psom snažil ukázať svoju "menej známu ľudskú stránku".

"Teraz sa vzdal nanútených póz, rovnako aj paušálnej kritiky na adresu novinárov. Za rok a pol v opozícii sa Fico zrejme veľa naučil a už nechce spolupracovať len na futbalovom ihrisku," uviedol Die Presse s odkazom na jeho časté stranícke vystúpenia na futbalových zápasoch.