Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Generálni riaditelia už tak neveria v rast spločností

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Z pohľadu jednotlivých krajín je miera presvedčenia o raste rôzna.

Bratislava 2. februára (TASR) - Iba 36 % generálnych riaditeľov (CEOs) vo svete je presvedčených o raste svojej spoločnosti v nastávajúcom roku. Je to menej než vlani, kedy bolo o raste organizácie presvedčených 40 % respondentov a v roku 2011 to bolo 48 %. Tento údaj však stále prevyšuje najnižšiu úroveň presvedčenia dosiahnutú v rokoch 2010 (31 %) a 2009 (21 %). Vyplýva to z prieskumu poradenskej spoločnosti PwC.

Z pohľadu jednotlivých krajín je miera presvedčenia o raste rôzna. Najvyššia bola zaznamenaná v Rusku, kde je 66 % CEOs veľmi presvedčených o raste výnosov svojich podnikov v roku 2013. Tesne za Ruskom nasleduje India (63 %) a Mexiko (62 %). Za nimi sa nachádzajú Brazília (44 %), Čína (40 %), Nemecko (31 %), USA (30 %), Veľká Británia (22 %), Japonsko (18 %), Francúzsko (13 %) a nakoniec Kórea, kde je iba 6 % CEOs presvedčených o raste výnosov v tomto období.

"Zistili sme, že CEOs majú snahu riešiť pretrvávajúce riziká. Strategicky pokračujú v skvalitňovaní svojich činností a prebíjajúc sa obdobím stagnácie hľadajú možnosti, ako znížiť náklady bez ujmy na hodnote. Snažia sa nachádzať možnosti pre organický rast bez významných výdavkov a jednoznačne sa orientujú na zákazníkov, s ktorými spolupracujú na programoch stimulujúcich dopyt, lojálnosť a spoločné inovačné iniciatívy," uviedol globálny vedúci partner PwC Dennis M. Nally.

CEOs znepokojuje viac skutočností než v minulom roku. Ich najčastejšou obavou (81 %) je neistota spojená s ekonomickým rastom. Nasledujú obavy z reakcií vlád na fiškálny deficit (71 %), prílišnú reguláciu (69 %) a nedostatočnú stabilitu na kapitálových trhoch (61 %). Za najvýznamnejšie prekážky v raste biznisu, riaditelia považujú narastajúce daňové zaťaženie (62 %), dostupnosť kvalifikovaných pracovníkov (58 %) a náklady na energiu a suroviny (52 %).

Riaditelia sú relatívne opatrní pri plánoch súvisiacich so zvyšovaním počtu zamestnancov. V nasledujúcom roku 45 % z nich plánuje zamestnať nových ľudí a 23 % plánuje počet zamestnancov znížiť. S veľkou pravdepodobnosťou budú stavy zvyšovať organizácie poskytujúce služby v podnikaní (56 %), strojárstve a stavebníctve (52 %), maloobchode (49 %) a zdravotníctve (43 %). Na druhej strane, znižovanie počtu zamestnancov sa plánuje najviac v bankovníctve (35 %), hutníctve (32 %) a drevospracujúcom a papierenskom priemysle (31 %).