Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Rodinou prenasledovaná žena zo Saudskej Arábie utiekla do Kanady

Na snímke 18-ročná Rahaf Muhammad Mutlak al-Kunúnová zo Saudskej Arábie po prílete na letisko v Toronte 12. januára 2019. Mladá žena zo Saudskej Arábie, ktorej útek pred vlastnou rodinou vyvolal v uplynulých dňoch veľkú pozornosť, pricestovala v sobotu do kanadského mesta Toronto, kde ju na miestnom letisku privítala ministerka zahraničných vecí Chrystia Freelandová. Freelandová pred novinármi predstavila 18-ročnú Rahaf Muhammad Mutlak al-Kunúnovú, oblečenú v sivej mikine s červeným nápisom CANADA a s modrou šiltovkou s nápisom UNHCR, ako "veľmi statočnú novú Kanaďanku". Kanada udelila Saudskoarabke azyl v piatok. Foto: FOTO TASR/AP

Žena požiadala o azyl aj Austráliu, Spojené štáty a Britániu. Obávala sa, že jej rodina by ju mohla zabiť za to, že sa zriekla islamu a utiekla pred núteným sobášom.

Toronto 12. januára (TASR) - Mladá žena zo Saudskej Arábie, ktorej útek pred vlastnou rodinou vyvolal v uplynulých dňoch veľkú pozornosť, pricestovala v sobotu do kanadského mesta Toronto, kde ju na miestnom letisku privítala ministerka zahraničných vecí Chrystia Freelandová.

Freelandová pred novinármi predstavila 18-ročnú Rahaf Muhammad Mutlak al-Kunúnovú, oblečenú v sivej mikine s červeným nápisom CANADA a s modrou šiltovkou s nápisom UNHCR, ako "veľmi statočnú novú Kanaďanku".

Kanada udelila Saudskoarabke azyl v piatok. Al-Kunúnová zároveň v priebehu tohto dňa opustila Bangkok, kam sa jej podarilo ujsť počas dovolenky, ktorú s rodinou trávila v Kuvajte, a odletela do Kanady.

Žena požiadala o azyl aj Austráliu, Spojené štáty a Britániu. Obávala sa, že jej rodina by ju mohla zabiť za to, že sa zriekla islamu a utiekla pred núteným sobášom. Podľa vlastných slov je obeťou fyzického a psychického násilia.

Štatút utečenca zvyčajne udeľujú vlády, avšak udeliť ho môže aj Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vtedy, ak to štáty "nie sú schopné urobiť", uvádza sa na webovej stránke UNHCR.

Kanadský premiér Justin Trudeau novinárom povedal: "Kanada sa bude vždy jednoznačne zastávať ľudských práv a práv žien na celom svete. Keď nás OSN požiadala, aby sme slečne al-Kunúnovej udelili azyl, súhlasili sme."

Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi vyhlásil: "Jej boj si v uplynulých dňoch získal pozornosť celého sveta a poskytol pohľad na chúlostivú situáciu miliónov utečencov vo svete."

Al-Kunúnová v pondelok odmietla nastúpiť na let z Bangkoku do Kuvajtu, kde ju čakala jej rodina, a zabarikádovala sa vo svojej izbe letiskového hotela. Žena tvrdí, že sa zriekla islamu, čo je v Saudskej Arábii trestateľné smrťou. Saudskoarabka spustila na sociálnych médiách kampaň za svoju slobodu.