Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

SaS prijme pozvanie Smeru-SD na rokovanie

Na snímke zľava predseda SaS Richard Sulík a podpredseda SaS Daniel Krajcer.Foto: TASR/Štefan Puškáš

Okrúhly stôl zástupcov politických strán, ktoré sa dostali do parlamentu, sa uskutoční vo štvrtok v priestoroch historickej budovy Národnej rady SR v Bratislave.

Bratislava 12. marca (TASR) - Strana SaS pôjde na rokovanie za okrúhlym stolom, ktoré zvolá Smer-SD. "Budeme počúvať, čo Robert Fico navrhne, akú formu spolupráce; už avizoval, že má záujem o konštruktívnu spoluprácu," povedal dnes na tlačovej konferencii predseda liberálov Richard Sulík.

Dodal, že SaS sa vracia do parlamentu v mimoriadne silnej zostave a plánuje byť tvrdou opozíciou. Liberálny klub budú tvoriť okrem iných všetci bývalí ministri, ale aj štátni tajomníci a odborníci na ekonomické témy. Volebný výsledok 5,88 percenta vníma SaS ako zdvihnutý prst ich voličov.

Tu bude player



Varovný signál


"Výsledok je varovným signálom, aby sme sa poučili z chýb, ktoré sme v minulosti spravili," uviedol. Za jedno z najväčších pochybení považuje Sulík to, že SaS tvrdšie nebojovala za dekriminalizáciu marihuany a iné liberálne témy. Za tie sa mieni SaS zasadzovať aktívnejšie v tomto volebnom období.

Tu bude player


V minulom im to podľa Sulíka sťažovala koalícia, ktorú tvorili menej liberálne strany. "Teraz nás už neviaže žiadna koaličná zmluva. V parlamente budeme oveľa voľnejší a budeme sa zameriavať aj na témy liberálne, ktoré zvyšujú osobnú slobodu," vyhlásil predseda SaS.

Dodal, že najväčší dôraz budú liberáli klásť na ekonomické témy, plánujú pripomienkovať návrhy prichádzajúce do parlamentu a predkladať svoje vlastné. Týkať sa budú najmä ekonomických tém, v ktorých sa liberáli cítia silní. Opatrenia Smeru-SD, ktorý voľby vyhral jednoznačne s výsledkom 44,41 percenta a v parlamente obsadí 83 kresiel, považuje SaS za nedostatočné.


Strana nie na jedno použitie

Sulík zároveň poukázal na fakt, že SaS je prvá nová strana, ktorá sa opakovane dostala do parlamentu. "Toto je pre nás potvrdenie toho, že liberálna pravicová strana má na slovenskej politickej scéne miesto," poznamenal. Strana SaS získala v sobotných voľbách 5,88 percenta hlasov, čo znamená, že ju volilo 150.266 ľudí. V parlamente obsadí 11 poslaneckých kresiel, čo je polovica z mandátov, ktoré získala strana vo voľbách v roku 2010.