Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

SaS: Znovuzavedenie koncesionárskych poplatkov je ďalšou ranou istoty

Daniel Krajcer Foto: TASR/Martin Baumann

Fyzická osoba, ktorá odberá elektrinu, by naďalej mala platiť 4,64 eura mesačne.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Podľa SaS je zámer vlády SR znovu zaviesť tzv. koncesionárske poplatky ďalším rozhodnutím, ktoré zaťaží peňaženky občanov. Je to ďalšia rana istoty, píše sa v stanovisku strany.

Bývalý minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) si myslí, že okrem toho, že znovuzavedenie koncesionárskych poplatkov zaťaží občanov, je toto riešenie aj neefektívne. "Ponechanie tzv. koncesionárskych poplatkov v navrhovanej výške je nedostatočné pre financovanie RTVS a ohrozuje tak jeho ďalšiu existenciu," uviedol Krajcer. "Navyše len náklady na výber poplatkov prevyšujú ročne sumu tri milióny eur," dodal.

Podľa novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS), ktorú dnes na výjazdovom zasadaní v obci Nové Sady odobril vládny kabinet, tzv. koncesionárske poplatky, by sa mali platiť aj v budúcom roku. Výška úhrad za službu verejnosti by sa pritom nemala meniť. Fyzická osoba, ktorá odberá elektrinu, by teda naďalej mala platiť 4,64 eura mesačne.

V súčasnosti platná legislatíva predpokladá, že financovanie RTVS sa od 1. januára 2013 zmení. Podľa nej by sa malo médium financovať zo štátneho rozpočtu čiastkou minimálne 90 miliónov eur a v budúcom roku by to bolo viac ako 98 miliónov eur.

Prijatím predloženého návrhu z dielne rezortu kultúry sa však ponechá v platnosti existujúci systém financovania verejnoprávneho vysielateľa.