Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia

Sbrsko si pripomína deväť rokov od atentátu na expremiéra Djindjiča

Zoran Djindjič Foto: TASR/AP

Presné pozadie atentátu na Djindjiča nie je jasné do dnešného dňa.

Belehrad 12. marca (TASR) - Srbsko si dnes pripomína deväť rokov od atentátu na bývalého premiéra a lídra Demokratickej strany (DS) Zorana Djindjiča.

Djindjiča, prvého srbského premiéra po páde režimu bývalého prezidenta Slobodana Miloševiča, zastrelil ostreľovač 12. marca 2003 pred sídlom vlády v Belehrade.

V srbskom hlavnom meste sa v sobotu uskutočnil už tradičný spomienkový pochod za bývalého premiéra, na ktorom sa zúčastnilo zhruba 20.000 ľudí.

Presné pozadie atentátu na Djindjiča nie je jasné do dnešného dňa, pripomenula agentúra DPA. Jedného z pravdepodobných vykonávateľov atentátu, Vladu Milisavljeviča, zadržali v polovici februára v Španielsku spolu s ďalšími tromi členmi tzv. zemunského klanu, Lukom Bojovičom a Sinišom Petričom.

Milisavljeviča v neprítomnosti právoplatne odsúdili na 40 rokov väzenia za zločiny, ktorých sa dopustil ako člen zemunskej mafie, a na 35 rokov väzenia za účasť na vražde Djindjiča.

Srbsko minulý týždeň požiadalo Španielsko o vydanie všetkých troch podozrivých. Trojicu v Španielsku obvinili z držania zbraní, falšovania dokumentov a z členstva v organizovanej zločineckej skupine.