Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia

Skalica získala dotácie na obnovu lesoparku i výstavbu cyklotrás

Ilustračné foto. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Oddychová a turistická oblasť lesopark Skalický Hájek v blízkosti mesta dostane podľa zámerov obnovené chodníky, verejné osvetlenie i drobnú architektúru.

Skalica 27. apríla (TASR) - Mesto Skalica sa pustí do dve desaťročia plánovanej obnovy miestneho lesoparku Hájek a rekonštrukcie Mestskej búdy. Radnica získala na projekt prostriedky z programu Interreg SK-CZ 2021-2027, celkový rozpočet projektu je 1,55 milióna eur pri spoluúčasti mesta. Z rovnakého programu získala aj financie na výstavbu troch úsekov cyklotrás. Informuje o tom na svojom webe.

Oddychová a turistická oblasť lesopark Skalický Hájek v blízkosti mesta dostane podľa zámerov obnovené chodníky, verejné osvetlenie i drobnú architektúru. Obnovené bude aj pódium pre vonkajšie kultúrne vystúpenia a projekt myslí aj na deti vybudovaním viacerých herných prvkov. Počíta sa aj s výsadbou drevín a kvetov.

Turistický cieľ Mestská búda je súčasťou spoločnej cezhraničnej žiadosti s obcou Petrov z Českej republiky. Ide o tradičný vinohradnícky dom s pivnicou v lokalite Psíky, ktorá umožňuje okrem výroby a skladovania vína organizovať rôzne rodinné a spoločenské akcie. Tam sa bude robiť prístavba hygienických zariadení, prestavba kuchyne, výstavba nového vinárstva. Vymenia sa okná, opraví strecha, obklady a vonkajšie i vnútorné omietky, vymení sa elektroinštalácia. V priľahlom objekte vznikne turistické informačné centrum so zázemím pre poskytovanie služieb návštevníkom počas vybraných akcií. S realizáciou chcú v Skalici začať na jar budúceho roka.

V rovnakom čase chcú odštartovať aj výstavbu troch úsekov cyklotrás. Prvý 1298 metrov dlhý úsek spojí Sídlisko SNP s Koreszkovou ulicou. Na SNP sa vyznačí cyklopruh na súčasnom chodníku, na Koreszkovej ulici sa chodník rozšíri. Druhý úsek bude merať 634 metrov a bude súčasťou Ulice Pplk. Pľjušťa. Cyklopruhy budú vybudované na jestvujúcej komunikácii. Tretí úsek bude dlhý 605 metrov a nachádzať sa bude na Ulici Dušana Jurkoviča. Cyklopruhy budú taktiež vybudované na jestvujúcej komunikácii. Predpokladaný náklad je 747.953 eur, mesto sa uchádzalo o dotáciu 688.116 eur.