Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Škola s telocvičňou a bazénom sa pre vysokú réžiu stáva takmer luxusom

Foto: TASR/Ján Siman

Gymnázium Martina Kukučína v Revúcej navštevuje v súčasnosti 235 študentov. Vyučovanie prebieha v jedenástich triedach vo štvor a osemročnom cykle. Prioritou pri vzdelávaní sú jazyky.

Revúca 9. decembra (TASR) - Všeobecná príprava na získanie vysokoškolského vzdelania zostáva prioritou pri príprave študentov Gymnázia Martina Kukučína v Revúcej.

Ako pre TASR povedal jeho riaditeľ Igor Baran, o ich úspešnosti svedčí fakt, že takmer všetci študenti pokračujú v štúdiu a dostávajú sa aj na zahraničné vysoké školy. Dôraz preto kladú na jazykovú prípravu. Okrem klasického vyučovania organizujú aj študentské vedecké konferencie, aby svojich absolventov naučili vedomosti aj patrične prezentovať.

Gymnázium Martina Kukučína v Revúcej navštevuje v súčasnosti 235 študentov. Vyučovanie prebieha v jedenástich triedach vo štvor a osemročnom cykle.

Prioritou pri vzdelávaní sú jazyky. Študenti sa učia najmä po anglicky a po nemecky.

"Kladieme na to dôraz, pretože jazykové vybavenie považujeme za veľmi dôležité. Snažíme sa však študentom vysvetliť, že ovládať kvalitne jazyk nie je cieľ. Je to iba prostriedok, ktorý im umožní získať ďalšie informácie a pomôže s uplatnením. V prvom rade je potrebné mať kvalitných odborníkov, ovládanie cudzích jazykov má tomu pomáhať. Práve preto sme začali organizovať aj študentské vedecké konferencie. Každý rok vyhlásime tému, ktorú študenti spracujú a následne ju aj prezentujú. Pokles počtu žiakov cítime aj na našej škole. Problémom je jednak demografický vývoj, ale aj to, že ľudia odchádzajú z regiónu. Neraz aj samotní študenti sa rozhodujú pre strednú školu inde, aby sa dostali trocha ďalej od svojich rodičov. Problém je však podľa mňa aj v tom, že nie sú stanovené jasné priority. Štát nereguluje množstvo stredných škôl a ich reálnu potrebu. Stalo sa teda to, že všetkým stredným školám chýbajú študenti," povedal Baran.

Zmeny, ktoré sú výsledkom reforiem školstva, vnímajú na Gymnáziu Martina Kukučína v Revúcej veľmi citlivo. Počas prechodu na deväťročnú dochádzku na základných školách prišli o jednu triedu. Teraz sa pripravujú na ďalšie zmeny. "Od budúceho školského roka začne pre gymnáziá platiť limit v priemere 2,00 v dosiahnutom prospechu žiakov. Navyše sa zaviedli povinné prijímacie skúšky. To, že platia pre všetky gymnáziá, je v poriadku, ale som presvedčený, že by mali platiť pre všetky odborné školy. Nemám však obavy z toho, že by to odradilo žiakov od štúdia na gymnáziu. Je dosť šikovných, ktorí, keď sa pripravia na monitor, zvládnu aj prípravu na prijímacie skúšky," skonštatoval riaditeľ.




Vedenie revúckeho gymnázia sa môže pochváliť kvalitnou výbavou školy, no 25-ročná budova už odkrýva viaceré nedostatky. "Máme svoj vlastný bazén, čo nie je pre školy v súčasnosti bežná vec. Posilnili sme telesnú výchovu a raz za týždeň študenti plávajú. Máme telocvičňu, posilňovňu, gymnastickú halu. Určite je to na prospech študentov, ale z hľadiska vykurovania sa to stáva už pomaly luxusom. Zriadili sme spoločenskú sálu, kde robíme stužkové, ale aj gymnaziálny bál. Samozrejmosťou sú špecializované učebne zamerané na chémiu, biológiu, ale aj na výpočtovú techniku. Tie priestory sú skutočne veľmi kvalitné, no samotná budova nám začína robiť starosti. Dúfam, že na budúci rok sa nám ju podarí zatepliť, lebo režijné náklady nie sú v normatívoch, žiaľ, zohľadnené. Momentálne sme v štádiu prebiehajúceho výberového konania," dodal riaditeľ revúckeho gymnázia Martina Kukučína.