Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Slováci, Česi a Poliaci budú v sobotu spoločne na sv. omši

Žilinský biskup Tomáš Galis. Foto: TASR/Dušan Hein

Uskutoční sa pod patronátom žilinského biskupa , bielsko-žywieckeho biskupa a ostravsko-opavského biskupa v sobotu 25. augusta o 10.00 h na Trojmedzí.

Bratislava/Žilina 23. augusta (TASR) - Už štvrté spoločné stretnutie obyvateľov troch štátov - Slovenska, Česka a Poľska sa uskutoční počas víkendu na Trojmedzí. Pripravujú ho Žilinská diecéza, Ostravsko-opavská a Bielsko-Žywiecka diecéza v spolupráci s obcou Čierne, Združením obcí Jablunkovska a Gminou Istebna. Informuje o tom Tlačová kancelára Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) v Bratislave.

Pod patronátom žilinského biskupa Tomáša Galisa, bielsko-žywieckeho biskupa Tadeusza Rakoczyho a ostravsko-opavského biskupa Františka Václava Lobkowicza sa uskutoční v sobotu 25. augusta o 10.00 h slávnostná omša.

Spoločný odchod Slovákov na Trojmedzie bude o 08.30 h od Kostola sv. Petra a Pavla v Čiernom-Vyšný koniec. Po omši je na programe kultúrny program a občerstvenie. Pozvanie na stretnutie obyvateľov troch krajín prijali aj predstavitelia VÚC a miestnych samospráv.

V troch štátoch môžu súčasne stáť návštevníci Trojmedzia v katastroch slovenskej obce Čierne, Českej Hrčavy a poľskej obce Istebna. Stretávajú sa tam hranice Slovenska, Poľska a Česka. Jeho bod leží v rovnoramennom trojuholníku, ktorého vrcholy od roku 1995 tvoria 240 cm vysoké žulové monolity, osadené do podstavcov, uvádza sa v informácii.