Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Slováci si pred Vianocami rekordne požičali peniaze z bánk

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Podľa aktuálneho prieskumu banky je najčastejším účelom predvianočných pôžičiek rekonštrukcia bývania, nákup nového nábytku, elektroniky či dekorácie.

Bratislava 9. decembra (TASR) - V októbri tohto roka komerčné banky na Slovensku požičali klientom vo forme nových spotrebných úverov rekordných 142 miliónov eur, čo bolo o 61,7 % viac ako vlani.

Aktuálne tak majú obyvatelia napožičiavaných vo forme spotrebných úverov 2,46 miliardy eur, teda o 13,8 % viac ako pred rokom. Vyplynulo to z aktuálnych údajov Národnej banky Slovenska (NBS).

"Predpokladáme, že októbrový rekord nebol v tomto roku posledným. November a december totiž bývajú každoročne najsilnejšími, čo sa týka poskytovania spotrebných úverov pre obyvateľstvo. Vtedy banky požičajú svojim klientom aj o desiatky percent viac ako počas iných mesiacov roka," priblížila analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Podľa aktuálneho prieskumu banky je najčastejším účelom predvianočných pôžičiek rekonštrukcia bývania, nákup nového nábytku, elektroniky či dekorácie. Slováci si pred Vianocami požičiavajú aj na kúpu auta alebo preto, aby si splatili, resp. výhodnejšie refinancovali iný existujúci dlh.

"Zvýšený záujem ľudí o úvery pred Vianocami môže súvisieť aj s tým, že v tomto období banky k úverom ponúkajú rôzne benefity. Jedná sa zväčša o rôzne darčeky, odpustenie poplatkov alebo výhodnejšie úrokové sadzby," dodala Sadovská.