Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Slovensko kontrolujú, ako dodržiava pravidlá Schengenu

Implementácia schengenského acquis je podľa ministerstva vnútra neustále prebiehajúci proces, prijímajú sa nové právne akty a vznikajú nové potreby z praxe.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Vstupom do schengenského priestoru sa Slovensko zaviazalo plniť požiadavky, ktoré mu vyplývajú z takzvaného schengenského acquis, a naďalej ich rozvíjať. Popis nedostatkov, cieľov a konkrétne opatrenia schválila vláda v strategickom dokumente Schengenský akčný plán Slovenskej republiky ešte minulý rok.

"Schengenský akčný plán SR je pravidelne aktualizovaný s cieľom monitorovať plnenie stanovených úloh, ale aj hlavne za účelom doplnenia odporúčaní, ktoré vzídu z prebiehajúcich hodnotení," povedala pre TASR Zuzana Miškolci z komunikačného odboru ministerstva vnútra. Na Slovensku boli pre Schengen v tomto roku tri kontroly, ďalšie tri budú na budúci rok. Každé hodnotenie sa týka samostatnej oblasti. "V súčasnosti prebieha aktualizácia Schengenského akčného plánu, dopĺňa sa o nové odporúčania, ktoré SR dostala po hodnotení oblasti ochrany osobných údajov a policajnej spolupráce a zároveň vyhodnocuje aktuálny stav plnenia relevantných úloh pred ďalším hodnotením," informovala Miškolci. V budúcom roku sa hodnotenie zameria napríklad na slovensko-ukrajinskú hranicu.

Implementácia schengenského acquis je podľa ministerstva vnútra neustále prebiehajúci proces, prijímajú sa nové právne akty a vznikajú nové potreby z praxe. Napríklad Slovensko okrem iného neustále dobudúva ochranu hranice s Ukrajinou. "Systém bol vybudovaný v roku 2006 a odvtedy sa dobudúva, vylepšuje, vynakladajú sa nemalé prostriedky na jeho údržbu a servis," povedala Miškolci. Opatrenia, ktoré vyplývajú zo Schengenského akčného plánu, sa financujú zo štátneho rozpočtu v kombinácii s európskymi fondmi alebo so Švajčiarskym finančným mechanizmom.