Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Slovenský inštitút partnerom medzinárodného centra dialógu v Bejrúte

Foto: NAPS

NAPS v uplynulom roku úspešne implementoval vzdelávací projekt, v ktorom sa vďaka príspevku z Európskeho sociálneho fondu vyškolilo až 70 účastníkov.

Bratislava 10. augusta (TASR-OTS) - Členovia Rady Inštitútu Naše Aktivity Pre Slovensko (NAPS) ukončili trojdňovú návštevu hlavného mesta Libanonu, počas ktorej podpísali zakladateľ NAPS Peter Solej a patriarcha Gregor III. zmluvu o partnerstve slovenského inštitútu s Al Liqa'a medzinárodným centrom dialógu v Bejrúte.

"Naše partnerstvo s jedinečným arabským centrom, ktoré ustanovil a vybudoval gréckokatolícky melchitský patriarcha Gregor III. za pomoci ománskeho sultána, je založené na spoločnom záujme prehlbovania vzájomnej úcty, tolerancie a priateľstva medzi národmi a stúpencami rozličných náboženských tradícií a snahe o podporu základných ľudských práv a myšlienok spolupatričnosti, ako aj na záujme medzinárodnej spolupráce v oblasti vzdelávania, kultúry a ekumenizmu," uviedol dnes pre médiá Solej.

Patriarcha Gregor III., najvyšší predstaviteľ jedinej patriarchálnej gréckokatolíckej cirkvi na celom svete, ktorej jurisdikcia siaha na územie celého Blízkeho východu, prijal členov NAPS v Bejrúte aj na osobitnej audiencii. „Hovorili sme o možnostiach prehlbovania spolupráce pri zachovávaní a upevňovaní kresťanských hodnôt v spoločnosti, osobitne na území Blízkeho východu, ako aj o prebiehajúcej arabskej jari, ktorá si, nanešťastie, vyžaduje stále viac obetí a tragickejšiu daň,“ informoval Solej.

Patriarcha Gregor III. sa v roku 2010 osobne zúčastnil šiesteho ročníka medzinárodného ekumenického koncertu NAPS, ktorý je popri ďalšej činnosti organizácie v oblasti kultúry, vzdelávania či postavenia žien v spoločnosti najväčšou aktivitou inštitútu. "Momentálne pripravujeme už ôsmy ročník koncertu, ktorý sa uskutoční 30. septembra v košickom Štátnom divadle ako oficiálne podujatie predsedníctva Cyperskej republiky v EÚ a zúčastní sa ho aj legát jordánskeho princa El Hassan Bin Talal. S Jeho kráľovskou Výsosťou, ktorá je celosvetovo uznávanou autoritou osobitne pre svoje aktivity v oblasti medzináboženského dialógu, sme sa na tom dohodli počas nášho osobného stretnutia v Kráľovskom paláci v Ammáne v apríli tohto roka," dodal Solej. Výťažok z dobrovoľného vstupného na koncert bude v tomto roku venovaný na nákup potravinovej pomoci pre nemajetné rodiny postihnuté krízou v Sýrii.

Foto: NAPS
Inštitút NAPS spolupracuje pri svojich aktivitách s domácimi i zahraničnými osobnosťami rôznych oblastí života. Od svojho vzniku v októbri 2004 realizuje činnosť na základe stanov, ktorých jednotlivé ustanovenia sú založené sa na ideách a hodnotách obsiahnutých v hodnotovom desatore začínajúcom úctou a končiacom patriotizmom. V nedávnom období sa členmi Rady inštitútu stal ekonóm Vladimír Hiadlovský, podnikateľ Marek Liso i právnik Miloš Maďar. Čestné členstvo v občianskom združení prevezme aj exprezident SR Rudolf Schuster.

NAPS v uplynulom roku úspešne implementoval vzdelávací projekt, v ktorom sa vďaka príspevku z Európskeho sociálneho fondu vyškolilo až 70 účastníkov. Pre tento rok chystajú členovia združenia aj ďalší ročník medzinárodnej konferencie o postavení žien. Tá sa uskutoční v novembri na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici.

kontakt: info@naps.sk