Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Šokujúca dráma na Old Trafford pre obhajkyne z USA

Rozhodujúci moment na manchesterskom Old Trafford prišiel v nadstavenom čase predĺženia a ruky nad hlavy od radosti dvíhali Američanky (4:3 pp).

Manchester 7. augusta (TASR) - Dráma do poslednej sekundy, vyčerpané futbalistky či skvelé góly videli v pondelok fanúšikovia v semifinále olympijského turnaja medzi obhajkyňami pekinského zlata z USA a ich rivalom z Kanady. Rozhodujúci moment na manchesterskom Old Trafford prišiel v nadstavenom čase predĺženia a ruky nad hlavy od radosti dvíhali Američanky (4:3 pp).

Kanada trikrát viedla, všetky ich góly strelila kapitánka Christine Sinclairová. Ale Američanky vždy odpovedali, a keď na časomere bol čas 122 minút a 25 sekúnd, a keď rozhodkyňa Christiana Pedersenová z Nórska už sledovala hodinky, aby ukončila súboj a poslala ho do rozstrelu z 11 m, udrela Alex Morganová. Jej gólová hlavička rozhodla o tom, že Američanky budú hrať vo všetkých doterajších piatich olympijských finále, pričom zlato brali v rokoch 1996, 2004 a 2008. "Som v šoku. nezaujímalo ma, kto strelí náš gól, jediné čo sa ráta, že padol. Ani som loptu poriadne nevidela ako ide do siete, iba som sa snažila byť v správnom okamihu na správnom mieste. Bol to bláznivý zápas, išlo sa hore dolu, keď sme vyrovnali, opäť išli do vedenia," povedal Morganová tesne po zápase, ktorý znamenal pre Američanky piatu výhru v piatom zápase na turnaji. "Tento tím odmietol prehrať a vždy dokáže nájsť víťaznú cestu. To je na ňom špeciálne. Ak by som sedela na tribúne ako divák a nedržala by som palce žiadnemu tímu, bola by to fantastická zábava," povedala trénerka USA Pia Sundhageová.

Sinclairová strelila góly v 2., 67. a 73. minúte, v 54. a 70. minúte vyrovnávala Megan Rapinoeová a v 80. minúte z penalty strelila na 3:3 už svoj 143. reprezentačný gól legendárna Abby Wambachová. Tá v 119. minúte ešte trafila hlavou tyč, no to bol iba "predkrm" pred šokujúcim vyvrcholením. "Som hrdá, že sme postúpili do finále. Nikdy som o tom nepochybovala. Presne v to som dúfala, že vo finále budeme hrať s Japonskom, po tom, ako sme s ním vo finále MS prehrali," povedala Wambachová. Japonky, ktoré budú hrať ich prvé olympijské finále, pred rokom v Nemecku po remíze 2:2 po predĺžení pokorili v penaltovej lotérii Američanky 3:1.

Tréner Kanady John Herdman sa po dráme hlasno posťažoval na rozhodkyňu, v žalúdku mu ležala najmä penalta za ruku v pokutovom území. Tej predchádzal nepriamy kop za výkop z ruky kanadskej brankárky mimo šestnástky. "Dve bizarné rozhodnutia. Nikdy som nevidel takéto verdikty. Nepriamy kop bez predchádzajúceho upozornenia či žltej karty a potom tá podľa mňa kontroverzná penalta za ruku," hromžil kanadský kouč.