Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Plyn by mal zlacnieť o viac ako päť percent

Ilustračná snímkaFoto: TASR/AP

Slovenské domácnosti budú mať lacnejší zemný plyn už oddnes v priemere o 5,24 %.

Bratislava 12. marca (TASR) - Spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) bolo dnes doručené rozhodnutie Rady pre reguláciu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) o odvolaní proti cenovému rozhodnutiu ÚRSO na rok 2012. Rada pre reguláciu ÚRSO týmto rozhodla o znížení cien za dodávku plynu pre domácnosti o 5,24 %. Informoval o tom hovorca SPP Peter Bednár.

"Súčasná situácia na trhu a relevantné ekonomické ukazovatele nevytvárajú priestor na zníženie regulovaných cien plynu pre domácnosti. Spoločnosť momentálne uvedené rozhodnutie analyzuje, pričom je presvedčená, že zníženie cien plynu znovu prehĺbi stratu SPP v segmente domácností. Pokračovanie tohto negatívneho vývoja má nepriaznivý vplyv na hospodárenie SPP a tým aj na príjmy štátneho rozpočtu," konštatoval.

Spoločnosť v dôsledku rozhodnutia Rady pre reguláciu ÚRSO očakáva pre rok 2012 stratu v regulovanom segmente domácností vo výške niekoľkých desiatok miliónov eur. SPP v zákonnej lehote rozhodne o využití zákonných prostriedkov, ktoré má k dispozícii na ochranu svojich práv.

"Skutočnosť, že rozhodnutie Rady ÚRSO ukladá SPP povinnosť uplatňovať nové ceny za dodávku plynu pre domácnosti už odo dňa jeho doručenia, teda od 12. marca 2012, znemožňuje SPP informovať svojich zákazníkov o zmene cien za dodávku plynu 30 dní vopred tak, ako to predpokladá zákon o energetike," zdôraznil.

"Mesačné preddavky od 12. marca 2011 sa pre zákazníkov SPP automaticky meniť nebudú. Vyúčtovacie faktúry budú zasielané až po ukončení riadneho vyúčtovacieho obdobia, teda pri ročnej fakturácii," podčiarkol.

SPP zverejní regulované ceny a podmienky ich uplatňovania, v súlade so zákonom, na svojej internetovej stránke. Informácie o cenách za dodávku plynu pre domácnosti budú odberateľom dostupné aj na Zákazníckej linke SPP 0850 111 363 s celoslovenskou pôsobnosťou v pracovných dňoch od 7.00 do 20.00 hod.