Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Slovenské ragbistky v B-divízii desiate, Šlosárek:´Chýba konkurencia´

Na snímke vľavo v popredí Zuzana Bičianová (Slovensko), za ňou Jeanne Rolanová, vpravo Michelle Clemensová (obe Luxembursko) Foto: TASR/ Pavel Neubauer

Slovenský tím stratil šancu na postup do A-kategórie už v prvý hrací deň na majstrovstvách Európy B-divízie.

Bratislava 27. mája (TASR) - Slovenské reprezentantky v ragby 7's obsadili na majstrovstvách Európy B-divízie konečné 10. miesto. Rozhodli o tom zápasy nedeľňajšieho programu, v ktorých zverenky trénera Martina Šlosárka dosiahli jedno víťazstvo a dve prehry. Prvenstvo a postup medzi elitu si na štadióne bratislavského Rapidu vybojovalo favorizované Fínsko.

Domáci tím stratil šancu na postup do A-kategórie už v prvý hrací deň, keď zo štyroch zápasov vyhral len jediný. Nedeľu odštartovali Slovenky prehrou 0:22 s Izraelom v poslednom zápase základnej A-skupiny, ktorá ich odsunula do bojov o 9. až 12. miesto. V prvom dueli o umiestnenie si najskôr poradili s Bosnou a Hercegovinou 34:0, no v repríze duelu s Luxemburskom prehrali po napínavom priebehu 17:22 po predĺžení.

Slovenky ukončili šampionát s bilanciou dvoch víťazstiev a piatich prehier, pričom v porovnaní s vlaňajším umiestnením si pohoršili o jednu priečku. Podľa českého kormidelníka hráčky predviedli bojovné výkony, no chýbala kvalita i skúsenosti. "Dievčatá zo seba vydali maximum. Hrali sme doma, čo sa im už nemusí pošťastiť, žiadna z nich nič nevypustila. Dali do toho všetko, patrí im za to poďakovanie. Samozrejme, boli vidieť rozdiely v kvalite jednotlivých tímov. Skúsenosti a osobná technika zohrávajú v tomto športe veľkú rolu," uviedol pre TASR Šlosárek.

Problémom slovenského ragby je podľa Šlosáreka malá členská základňa a nedostatok financií: "Väčšina súperov má vlastné ženské ligy a majú tým pádom z čoho vytvoriť kvalitný výber pre národný tím. My máme jeden klub, kde hrá 17 hráčok, ktoré sú doplnené o legionárky a nie je veľmi z čoho vyberať. Musíme hrať s tým, čo máme a neprospieva nám ani to, že na Slovensku je podpora pre ragby nulová. Celé podujatie bolo financované zo súkromných zdrojov a zo strany FIRA. Naše hráčky sú amatérky, trénujú dvakrát týždenne a mimo Bratislavy, takže musia dochádzať a uvoľniť sa z práce. Chýba väčšia konkurencia v tíme a tým pádom sa nemáme ako zlepšovať," dodal Šlosárek.

"Sedmičkové" ragby je novým olympijským športom, ktorý sa predstaví už na OH 2016 v Rio de Janeiro. V súčasnosti sa na Slovensku hrá aj tzv. "pätnástkové", ktoré je celosvetovo najpopulárnejšie.

Výsledky SR:

základná A-skupina:

SR - Luxembursko 24:14, SR - Andorra 0:10, Bulharsko - SR 22:12, Lotyšsko - SR 17:7, SR - Izrael 0:22

o umiestnenie:

SR - Bosna a Hercegovina 34:0, SR - Luxembursko 17:22 pp

o 3. miesto: Bulharsko - Izrael 5:10

finále: Nórsko - Fínsko 12:25

Konečné poradie:

1. Fínsko, 2. Nórsko, 3. Izrael, 4. Bulharsko, 5. Lotyšsko, 6. Malta, 7. Turecko, 8. Andorra, 9. Luxembursko, 10. SR, 11. Litva, 12. Bosna a Hercegovina